Bier&cO haalt een beetje New York naar Amsterdam

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Het eerste glas Brooklyn Lager uit New York wordt geschonken in café The Beer Temple in Amsterdam.Wie: Claire Moyle - vertegenwoordiger van Brooklyn Brewery, Gaius Voûte - directeur van drankimporteur Bier&cO en nog vijftig bierliefhebbers.

Claire Moyle heeft het druk. De mannen van Bier&cO willen weten hoe laat haar presentatie nu precies begint. En staat het filmpje dat ze zo zal afspelen, al klaar? Intussen probeert de barman haar aandacht te trekken. Kan het Brooklyn Lager al getapt worden? De gasten worden wat onrustig namelijk. Nee, nog niet - eerst die presentatie. De New Yorkse schudt haar hoofd. En niet allemaal tegelijk, alsjeblieft! Ze heeft nogal last van een jetlag.

New Yorkse thuisbrouwers

Wanneer het gezicht van Steve Hindy verschijnt op het beamerscherm boven de bar, ontspant ze. De oprichter van de Brooklyn Brewery spreekt het publiek in café The Beer Temple in Amsterdam kalm toe. Legt uit dat hij geïnspireerd werd door de thuisbrouwers in New York tijdens de prohibition - de drooglegging - in de jaren twintig. Dat wilde hij ook. Hij besloot zijn oorlogscorrespondentschap voor The Washington Post en persbureau AP te verruilen voor een carrière als bierbrouwer en opende zijn brouwerij in 1988. In Brooklyn - toen niet de meest veilige plek in New York. “Hij heeft in zijn beginperiode twee gewapende overvallen meegemaakt”, vertelt Claire.

Facebooken met Claire

Gaius Voute van drankimporteur Bier&cO luistert aandachtig. Doet hier en daar een toevoeging. Hij kent het verhaal van de Amerikaanse bierproducent inmiddels uit zijn hoofd. Moet ook wel, na al die gesprekken met Brooklyn Lager-vertegenwoordiger Claire. “Hij stuurde me een berichtje via Facebook. Blijkbaar is dat hoe hij zijn zakelijke contacten legt”, lacht ze. Gaius: “Ik hóud van New York - heb er een tijd gewerkt. Ik miste het en besloot een beetje New York naar Amsterdam te halen.” Een glimlach naar Claire. “Die band tussen Amsterdam en New York is gewoon nooit verdwenen. Die voel je nog steeds, zo bijzonder.” Claire knikt verlegen. Gaius: “En daarom heb ik dat Brooklyn Lager dus in ons portfolio met speciaalbieren opgenomen.”

Zijn nieuwe aanwinst wordt vanaf vandaag in zeventien Amsterdamse cafés geschonken. Aan het eind van het jaar moeten daar dertien bij zijn gekomen. “Dat is het plan. We doen het bewust rustig aan”, zegt Gaius. “We hebben geen haast.” Een korte stilte. “Take it high, watch it fly, do it slow watch it grow.” Claire, meteen erachteraan: “Yeah. We better take it slow.” Dan een knikje naar de barman. Tappen maar.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken