Na laatste show zijn Cleese & co nu ‘ex-Pythons’

En nu is het echt afgelopen. Althans: waarschijnlijk. Het laatste reünie-optreden van de comedygroep Monty Python, gisteravond in de 02 Arena in Londen en gelijktijdig doorgestraald naar meer dan 2.000 bioscopen in de hele wereld, werd voorafgegaan door de tekst: „The last show together (probably).” Een grootser afscheid lijkt hoe dan ook onmogelijk. „De Beatles hebben nooit zo’n afscheid gehad”, zei Eric Idle, die de productie in elkaar zette, dit weekend. De show van gisteravond was de tiende in de reeks die op 1 juli begon. En net zo vol als de vorige negen, zodat er in totaal 145.000 bezoekers zijn geweest. Door de bioscoopprojectie kwamen daar wereldwijd nog vele tienduizenden kijkers bij.

Ook de dertien Nederlandse bioscopen waar de slotshow live te zien was, waren goeddeels uitverkocht. Het bioscoopconcern Pathé heeft zelfs besloten daar de opnamen op 6 augustus opnieuw te vertonen. In de grote zaal van theater Tuschinski in Amsterdam, een van de dertien Nederlandse locaties, was het enthousiasme gisteravond groot. Na diverse nummers werd ook hier geapplaudisseerd, tegelijk met het Londense publiek. Een stuk of zes bezoekers hadden een zakdoek op het hoofd geknoopt, naar het voorbeeld van een groep fameuze Python-typetjes.

De vijf Python-veteranen hebben naar schatting 2,4 miljoen euro onder elkaar te verdelen na deze reünieproductie. Maar daarbij is nog niet de opbrengst meegerekend van de dvd die er ongetwijfeld zal komen.

Sinds gisteravond lijkt in elk geval vast te staan dat Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam en John Cleese nu „ex-Pythons” kunnen worden genoemd – naar de ex-papegaai uit hun beroemdste sketch.

    • Henk van Gelder