‘508 Palestijnen dood’, V-raad wil onmiddellijk einde aan geweld

Een Palestijnse vrouw bij het huis van een familielid dat volgens de politie in Gaza werd vernietigd bij een Israëlische luchtaanval. Foto Reuters / Ibraheem Abu Mustafa

Het dodental onder Palestijnen sinds de start van de nieuwe geweldsgolf tussen Gaza en Israël op 8 juli, is opgelopen tot 508. Dat zegt een bron bij het ministerie van Volksgezondheid van Gaza tegen persbureau AP. Aan Israëlische zijde zijn twintig mensen omgekomen, van wie dertien soldaten.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam gisteren in een spoedzitting bijeen om de situatie te bespreken. De leden hebben in een resolutie hun “grote bezorgdheid” geuit over de snelle escalatie van het conflict sinds het begin van het grondoffensief van Israël. In de ontwerptekst, die AP in handen kreeg, wordt opgeroepen tot een onmiddellijk einde aan al het geweld, “inclusief de terugtrekking van de Israëlische bezettingsmacht van de Gazastrook”.

Tijdelijk bestand geschonden

Gisteren was de dodelijkste dag sinds de aanvallen over en weer twee weken geleden begonnen. Onderhandelingen over een wapenstilstand hebben tot nu toe nergens toe geleid. Zelfs een tijdelijk staakt-het-vuren, bedoeld om de vele gewonden te vervoeren en de voorraad voedsel en hulpmiddelen aan te vullen, werd geschonden.

De secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon is in de regio om de partijen te bewegen tot een bestand. Hij wordt later vandaag verwacht in Kairo. Ook de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken reist deze week naar het Midden-Oosten om te bemiddelen. Maar na elf reizen naar het gebied trok Kerry in april (€) dezelfde conclusie als al zijn voorgangers in de afgelopen vier decennia. “Je kunt een paard naar de rivier brengen, maar je kunt het niet dwingen te drinken.”

Hervat vredesoverleg liep op niets uit

Vorig jaar juli werd het vredesoverleg tussen de Palestijnen en Israël nog hoopvol hervat. Israël liet Palestijnse gevangenen vrij, in ruil voor de Palestijnse belofte dat zij zich niet zouden wenden tot internationale organisaties als de VN-Veiligheidsraad en het Internationaal Strafhof.

Maar toen de laatste groep van 26 gevangen in april niet vrijkwam, stelde de Palestijnse president Abbas Kerry een ultimatum: los het op, of we stappen naar internationale organisaties. En dat gebeurde: de Palestijnen meldden Palestina als staat aan bij vijftien internationale organisaties. Als straf daarvoor schortte Israël samenwerking op met de Palestijnse autoriteiten.

    • Laura Klompenhouwer