Zeker 62 doden bij aanval Gaza-Stad - wapenstilstand geschonden

Zware rookwolken boven Gaza-stad na de tankaanval, eerder vandaag, uitgevoerd door het Israëlische leger. AP / Hatem Moussa

Bij een aanval van het Israëlische leger met tanks op een buurt in Gaza-Stad zijn vanochtend zeker 62 mensen om het leven gekomen. Dat hebben gezondheidsmedewerkers gemeld. Honderden mensen sloegen in paniek op de vlucht. Israël stemde in met een kortstondige wapenstilstand in dit gebied, maar deze is niet gehandhaafd.

Enkele inwoners van Shijaiyah meldden na de tankaanval dat er doden en gewonden op straat lagen, maar dat het voor ambulances onmogelijk is om het gebied te bereiken. Mogelijk liggen er nog enkele lichamen bedolven onder het puin van ingestorte woningen.

Wapenstilstand geschonden

De wapenstilstand van twee uur werd op verzoek van het Rode Kruis toegezegd. Kort nadat dit werd beloofd maakte het Israëlische leger bekend het vuur weer geopend te hebben op Gaza omdat Hamas de wapenstilstand geschonden zou hebben.

Palestijnse leiders hekelen deze aanslag in een reactie, schrijft persbureau AFP. De internationale gemeenschap wordt opgeroepen om onmiddellijk te reageren op deze ‘oorlogsdaad’ door een woordvoerder:

“De Palestijnse regering veroordeelt deze aanslag, het afschuwelijke bloedbad dat de Israëlische bezetter tegen onschuldige burgers ooit pleegde.”

Grondoffensief vanmorgen verder uitgebreid

Israël maakte eerder vanochtend bekend dat het zijn grondoffensief in de Gazastrook heeft uitgebreid. Het land heeft meer troepen gestuurd nadat gisteren tientallen tunnels werden vernietigd die Hamas gebruikt om Israël binnen te dringen. Ook het tankgeschut langs de grens is geïntensiveerd.

Sinds het begin van het offensief bijna twee weken geleden zijn ongeveer 380 Palestijnen gedood en zo’n 2700 gewond geraakt. Een vierde van de slachtoffers viel tijdens het grondoffensief dat donderdag werd gelanceerd. Aan Israëlische zijde vielen tot nu toe zeven doden, onder wie twee burgers.

In een poging het conflict tussen Israël en Hamas te beteugelen is secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties gisteren afgereisd naar Qatar. De actie van Ban volgt op een mislukte oproep van Egypte aan de strijdende partijen om tot een wapenstilstand te komen.

    • Annemarie Coevert