Waar worden de lichamen van MH17 naartoe gebracht?

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) staan op het station van Torez bij gekoelde treinwagons waar lichamen in zijn gelegd die in het rampgebied gevonden zijn.
Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) staan op het station van Torez bij gekoelde treinwagons waar lichamen in zijn gelegd die in het rampgebied gevonden zijn. Reuters / Maxim Zmeyev

Volgens de laatste berichten van de Oekraïense regering zijn er nu 196 (van de in totaal 283) lichamen gevonden en verwijderd van de plek waar drie dagen geleden vlucht MH17 neerstortte. Getuigen meldden dat er lichamen in gekoelde vrachtwagens en treinen zijn gelegd. Waarheen weet op dit moment niemand zeker.

Er zijn namelijk geen woordvoerders van de Oekraïense regering of van de aanwezige OVSE-waarnemers die weten waar de stoffelijke resten mee naartoe worden genomen. Eerder vanochtend werd door de Oekraïense regering verklaard dat er met de separatisten overeen was gekomen dat de lichamen onder toezicht van de OVSE weggehaald zouden worden. Niet veel later werd juist gezegd dat ‘alle gevonden lichamen meegenomen werden naar een onbekende locatie’ door de separatisten.

Gekoelde vrachtwagens en treinen gezien

Vanaf het rampgebied meldden spoorwegmedewerkers tegenover Reuters dat er gekoelde vrachtwagens gesignaleerd zijn waar lichamen in werden gelegd. Journalisten ter plaatse zetten vervolgens berichten en foto’s op Twitter waaruit bleek dat op het station in de Oost-Oekraïense stad Torez gekoelde treinwagons klaarstonden waarin de stoffelijke resten zijn weggevoerd.

Twitter avatar PaulSonne Paul Sonne Here is the refrigerated train. It’s chugging to cool the cars but not going anywhere. Security has disappeared #MH17 http://t.co/S6Jncn65m6

De OVSE-waarnemers hebben de treinen geïnspecteerd, maar de lichamen niet kunnen tellen. Dat was zonder speciale instrumenten niet mogelijk was daar de verklaring van, aldus The Guardian-correspondent Shaun Walker op Twitter. Vervolgens vertrokken de waarnemers weer van het station.

Twitter avatar shaunwalker7 Shaun Walker The train with MH17 bodies. Surreally deserted. Suspect there will be 600 journalists here in about ten minutes… http://t.co/wOmjgmJcuf

‘Er zijn weinig plekken waar de lichamen heen kunnen’

Onze correspondent Roelant Termote legt vanuit Oost-Oekraïne uit dat er niet heel veel plekken zijn waar de stoffelijke resten heen kunnen worden gebracht:

“Zoveel locaties zijn er niet in die regio waar de lichamen naartoe kunnen. Gisteren is er ook al gemeld dat er lichamen vanaf de rampplek weggenomen zijn, en die zouden volgens berichten van de regering waarschijnlijk meegenomen zijn naar Donetsk. Mogelijk is dat ook de bestemming van deze treinen.

De overheid heeft daarnaast ook verklaard dat er hotelkamers in Charkov geprepareerd worden om de stoffelijke resten in op te vangen. Maar op ieder moment kan er nieuwe of aanvullende informatie verschijnen.”

Al Jazeera-correspondent Nazanine Moshiri is verteld dat de treinen inderdaad onderweg zijn naar Charkov. Ze noemt een getal van 186 lichamen. Het blijft de vraag hoeveel lichamen er nu zijn gevonden, en waar de rest van de lichamen zich nu bevinden.

‘Separatisten willen deze verantwoordelijkheid niet’

De Oekraïense contraspionage verklaarde volgens Termote gisteren dat de separatisten, als het gaat om de lichamen, ‘heel zenuwachtig’ zijn:

“Volgens de contraspionage zijn de rebellen heel zenuwachtig en weten ze niet wat ermee aan moeten. Ze willen geen verantwoordelijkheid hebben voor deze situatie.”

Sinds eergisteren doen OVSE-waarnemers onderzoek op locatie van de ramp. Op de eerste dag na de ramp verliep dat zeer moeizaam; aanwezige rebellen lieten de onderzoekers in een minder groot gebied kijken dan afgesproken en er werden waarschuwingsschoten gelost toen een waarnemer een afgesloten deel van het rampgebied betrad.