Noor Kristoff wint opnieuw

De Noor Alexander Kristoff komt als eerste over de streep in Nimes. De renner van Katoesja wint de 15de etappe van de Tour de France AFP/ Jeff Pachoud

Bijna won Jack Bauer de eerste touretappe voor Nieuw Zeeland, maar helaas. Vlak voor de meet denderde een grote hoeveelheid sprinters de ongelukkige Bauer en zijn medevluchter Martin Elmiger - de meest strijdlustige renner van de dag- voorbij. De Noor Alexander Kristoff won zijn tweede touretappe in de 15de rit van de Tour de France.

Kristoff bleef in de sprint Heinrich Haussler en Peter Sagan voor. Vincenzo Nibali bleef eenvoudig in het bezit van de gele trui.

Twitter avatar inrng the Inner Ring Today’s top-10 #TDF http://t.co/0tS2asZ0QT

De etappe in bulletpoints:

  • De vijftiende etappe voerde de renners over 222 kilometer van Tallard naar Nimes. Er waren geen cols zodat de springers na twee zware Alpenritten weer een kans hadden.
  • Direct na de start gingen de Nieuw-Zeelander Bauer en de Zwitser Elmiger op avontuur.  De  maximale voorsprong liep op tot bijna negen minuten.
  • De ploegen AG2R, BMC en Astana probeerden vanwege de sterke wind het peloton in waaiers uiteen te rijden.  Bauke Mollema had het moeilijk. Hij zat  achterin het peloton, moest er ook af, maar dat was van korte duur.
  • In de finale bleven Bauer en Elmiger vooruit. Door de regen was het voor de sprintersploegen lastig om het gat met de koplopers dicht te rijden. Op het moment dat de Nieuw-Zeelander en de Zwitser dachten aan de ritzege zagen ze de sprinters snel dichterbij komen. Uiteindelijk werd Bauer in de laatste meters pas voorbijgestreefd door Kristoff.
  • De Noor van Katoesja  boekte  zijn tweede etappezege in de 101ste van de Tour de France.  Drie dagen geleden won Kristoff na 185 kilometer de massasprint in de straten van Saint-Étienne van de sprinters Peter Sagan en Arnaud Démare. 
    • Huib de Zeeuw