Nederland leidt internationale coördinatie vliegramp Oekraïne

Premier Rutte op weg naar persconferentie over nieuwe ontwikkelingen vliegramp Oekraïne
Premier Rutte op weg naar persconferentie over nieuwe ontwikkelingen vliegramp Oekraïne ANP/ Evert-Jan Daniels

Nederland leidt de internationale coördinatie bij de vliegramp in Oekraïne, dat heeft premier Mark Rutte zojuist bekend gemaakt op een persconferentie. De Nederlandse diplomaat Gert Wibbelink is verantwoordelijk voor het team.

Vanavond vertrekt een toestel van het ministerie van Defensie richting Charkov. In die stad in het oosten van Oekraïne wordt een coördinatiecentrum ingericht. Het internationale expertteam dat de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne gaat identificeren reist maandagochtend vroeg af naar het rampgebied. Onder hen de Nederlandse coördinator Gert Wibbelink.

Tijdens de persconferentie stond Rutte eerst stil bij de de “vreselijke ramp” die donderdag heeft plaatsgevonden. De premier prees maatschappelijke organisaties die mensen helpen bij de verwerking van de gevolgen van de ramp.

“Op tal van plaatsen is vandaag stilgestaan bij de ramp. Kerken, scholen, sportverenigingen, allen zijn actief. Dat is hartverwarmend in deze tijd van ellende en verdriet.”

Alle inspanningen gericht op veiligstellen trein

Er ontstond vandaag grote onduidelijkheid en bezorgdheid over de lichamen van veel van de slachtoffers. Die zouden zijn geborgen en weggehaald door rebellen. Later bleken ze te worden bewaard in een trein met gekoelde wagons. Rutte zei hierover:

“Alle inspanningen zijn erop gericht om de trein op door Oekraïne gecontroleerd grondgebied te krijgen. De OVSE voert de onderhandelingen hierover met separatisten. De monitoringsmissie heeft vandaag redelijk ongestoord kunnen werken.”

Rutte: geen inzet NAVO of leger

Rutte ziet geen rol voor de NAVO op de plek van de ramp, zo zei hij in antwoord op persvragen. Ook op andere wijze militair ingrijpen is geen optie.

“Voor het kabinet is er maar één doel, en dat is het terugkrijgen van de mensen”

Verder liet Rutte weten dat hij vanavond opnieuw met de Russische president Poetin belt. Gistermiddag had de Nederlandse premier al laten weten dat hij een “zeer intens” gesprek heeft gevoerd waarin hij Poetin opriep om zo snel mogelijk actie te ondernemen en zijn beloftes van onafhankelijk onderzoek waar te maken.

Vandaag had premier Rutte al telefonisch contact gevoerd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en zijn Britse collega David Cameron. De Europese leiders willen dat de lichamen veilig aankomen in Charkov en dat het internationale team volledig toegang krijgt tot het rampgebied.

Morgenochtend briefing Tweede Kamer

De Tweede Kamer wordt maandagochtend om tien uur bijgepraat over de vliegramp in Oekraïne. Premier Mark Rutte, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk geven de fractiewoordvoerders een briefing. De Kamerleden hebben hun zomerreces onderbroken. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is morgenochtend niet aanwezig, hij is deze avond vertrokken naar New York voor overleg met de Verenigde Naties.