Israël breidt grondoffensief in Gazastrook verder uit

Eerder vandaag: rook na een luchtaanval van Israël op het oosten van de Gazastrook.
Eerder vandaag: rook na een luchtaanval van Israël op het oosten van de Gazastrook. Foto EPA / Mohammed Saber

Israël heeft zijn grondoffensief in de Gazastrook vanochtend nog verder uitgebreid. Het land heeft meer troepen gestuurd nadat gisteren tientallen tunnels werden vernietigd die Hamas gebruikt om Israël binnen te dringen. Ook het tankgeschut langs de grens wordt geïntensiveerd.

In Gaza zijn luide explosies te horen en wordt de lucht verlicht door Israëlisch vuur. Ondertussen vliegen straaljagers er laag over dichtbevolkt gebied. Sinds de gevechten twee weken geleden zijn begonnen, zijn 348 Palestijnen om het leven gekomen. Meer dan 2700 mensen raakten gewond. Een kwart van de doden is gevallen sinds Israël donderdag begon met de inzet van grondtroepen.

Video van AlJazeera vanuit Gaza:

Aan Israëlische zijde hebben tot nu toe drie soldaten en twee burgers het leven gelaten. Tientallen mensen zijn gewond geraakt door de regen aan raketten die Hamas afvuurt op Israël.

In een poging het conflict tussen Israël en Hamas te beteugelen is secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties gisteren afgereisd naar Qatar. De actie van Ban volgt op een mislukte oproep van Egypte aan de strijdende partijen om tot een staakt-het-vuren te komen. (Novum)