Iraakse premier veroordeelt jihadisten voor aanval op christenen

gevluchte christenen uit Mosul Foto AFP/ Safin Hamed

De Irakese premier Nouri al-Maliki heeft vandaag fel uitgehaald naar de jihadistische groep IS voor het bedreigen van christenen in Mosul. Zij moeten zich tot de islam bekeren of een religiebelasting betalen, anders volgt de doodstraf.

In een verklaring stelt Maliki dat de jihadisten een grote bedreiging vormen voor het “eeuwenoude erfgoed” van de Irakese minderheidsgemeenschap. De uitspraken van de Irakese premier zijn een reactie op het ultimatum dat IS heeft gesteld aan de christenen in de veroverde Noord-Irakese stad Mosul.

In een verklaring die de jihadistische beweging vrijdag had verspreid staat dat christenen ter dood worden veroordeeld wanneer zij zich niet tot de islam bekeren of een religiebelasting betalen. Vele christenen zijn ondertussen dit ‘kalifaat’ ontvlucht naar veiligere Irakese steden als Erbil en Dorhuk, waar de Koerden de scepter zwaaien.

De wereld moet ingrijpen

Al-Maliki benadrukt in zijn verklaring het terroristische karakter van IS.

“Wat de terroristische groep Daesh [Arabische acroniem voor IS] doet tegen christenen in de Ninevé provincie en de aanvallen op kerken in het gebied waar zij de macht hebben laat zonder enige twijfel het extremistische criminele en terroristische karakter van de beweging zien”.

Ook paus Fransiscus is bezorgd over het lot van christenen in Irak. In zijn gebed zegende hij Irakese christenen die

“vervolgd worden, weggejaagd, gedwongen om hun huizen te verlaten zonder de mogelijkheid om iets mee te nemen”.

De Iraakse bisschop Shlemon Warduni wil dat er wordt ingegrepen. In een telefoongesprek met persbureau Reuters zegt de Chaldese katholieke bisschop vanuit Erbil dat de Irakese overheid zwak is en onderling verdeeld.

“We hebben niks gehoord van geestelijken uit verschillende religieuze stromingen of van de overheid. De christenen worden opgeofferd voor Irak”.

    • Huib de Zeeuw