Internationale bezorgdheid over vele slachtoffers Gaza

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties sprak samen met minister van Buitenlandse Zaken van Qatar Khaled al-Attiya op een persconferentie over de vele doden bij de Israëlische invasie van Gaza. Foto: Reuters / Mohammed Dabbous

Verschillende wereldleiders hebben hun zorgen geuit over het snel oplopende aantal doden in het Israëlische grondoffensief in Gaza.

Vandaag was de bloederigste dag sinds het Israëlische offensief in Gaza bijna twee weken geleden is begonnen. Bij een grote aanval in een buurt van Gaza-Stad zijn vanochtend zeker 62 mensen om het leven gekomen. Honderden mensen zijn op de vlucht geslagen. De minister van Gezondheidszorg in Gaza meldde dat bij andere aanvallen nog 37 Palestijnen zijn omgekomen, waarmee het aantal Palestijnse slachtoffers sinds het begin van het offensief is opgelopen tot 433. Er zouden 2600 Palestijnse gewonden zijn.

Aan de Israëlische zijde vielen vandaag dertien doden bij gevechten in de Gazastrook. In de afgelopen jaren vielen niet eerder zoveel Israëlische doden op een dag. In totaal zijn er 20 Israëlische doden gevallen, onder wie twee burgers.

Abbas: drie dagen rouw na bloedbad

De Palestijnse president Mahmoud Abbas beschuldigde Israël van het aanrichten van een bloedbad in Gaza-Stad. Hij heeft drie dagen rouw afgekondigd. Ook Khaled al-Attiya, buitenlandminister van Qatar, sprak van een bloedbad en riep op tot een direct staakt-het-vuren.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties sprak samen met Khaled al-Attiya op een persconferentie. Hij noemde de Israëlisch-Palestijnse gevechten een “open wond die we nu moeten laten stoppen met bloeden.” Ban Ki-moon bezoekt later Kairo, Jeruzalem en Ramallah om over een staakt-het-vuren te spreken.

Obama: zorgen over groeiend aantal burgerdoden

De Amerikaanse president Barack Obama belde vanavond met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het was het tweede telefoongesprek tussen de twee in drie dagen. Hij zei dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen en keurde de aanvallen van Hamas tegen Israël af. Na afloop van het gesprek meldde het Witte Huis in een verklaring:

De president heeft grote zorgen geuit over het groeiende aantal slachtoffers, het snel stijgende aantal burgerdoden in Gaza en het verlies van Israëlische soldaten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist binnenkort naar Kairo om te spreken over een staakt-het-vuren. Kerry liet zich vandaag in scherpe woorden uit over Hamas. De radicaal-islamitische beweging moet  “een niveau van redelijkheid tonen”, aldus Kerry.

    • Eva de Valk