Het gulle ontslag van Netflix, en wat de week verder interessant maakt

The Netflix Inc. website and logo are displayed on laptop computers arranged for a photograph in Washington, D.C., U.S., on Tuesday, Jan. 21, 2014. Netflix Inc., the largest subscription streaming service, is expected to release earnings data on Jan. 22. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Foto Bloomberg

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Het ging al moeizaam bij Air France-KLM. Overcapaciteit, een winstwaarschuwing - en sinds de ramp met Malaysia Airlines staat de koers van álle luchtvaartmaatschappijen onder druk. Vrijdag de cijfers over de eerste zes maanden.

2. Wie ‘gewoon’ naar behoren presteert moet weg, maar krijgt wel een gulle ontslagvergoeding. Het HR-beleid van videostreamingdienst Netflix is, op zijn zachtst gezegd, opvallend. Vandaar ook dat het viral ging. Werkt het? Dat blijkt morgen uit de halfjaarcijfers.

3. Jubelende makelaars, blije huisverkopers. Er wordt weer verkocht en de prijzen stijgen. Afgelopen week kwam de Nederlandse Vereniging van Makelaars vast met cijfers, morgen is het de beurt aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4. 18.000 banen weg. De bekendmaking van Microsoft, vlak voor de presentatie van de jaarcijfers dinsdag, kwam niet geheel onverwacht. Microsoft kondigde eerder al aan 600 miljoen dollar te bezuinigen na het voltooien van de Nokia-deal.

5. Geen Slim-Fit meer. Geen Ragu- en Bertolli-pastasauzen. En ook geen Bifi-worstjes: Unilever - dat donderdag met kwartaalcijfers komt - slankt af. Het levensmiddelenconcern richt zich tegenwoordig steeds meer op verzorging. Ten koste van zijn voedselmerken.

6. De strenge winter. Vandaar dat de resultaten in het eerste kwartaal tegenvielen - volgens McDonalds zelf dan. Dinsdag moet blijken of de lente genoeg klanten naar McDonalds heeft kunnen trekken. Of anders toch de nieuwe, kekke outfit van mascotte Ronald McDonald.

7. Bij GlaxoSmithKline, dat woensdag met halfjaarcijfers komt, wensten ze dat het weer hun enige probleem was. In plaats daarvan zit het farmaciebedrijf met een uitgelekte sextape. En dan was er nog het omkoopschandaal.

8. Over schandalen gesproken. Het is Facebook - dat, verrassing, woensdag ook met cijfers komt - niet in dank afgenomen dat het de tijdlijn van gebruikers manipuleerde. Niks aan de hand, zegt Facebook zelf. Maar het doet het imago van het sociale platform weinig goed.

9. Zijn ze wel of niet positief gestemd? Vrijdag presenteert het CBS cijfers over het vertrouwen van ondernemers in de industrie. De stemming tot nu toe? Vrij vlak.

    • Eva Oude Elferink