Gaza-demonstratie Amsterdam verloopt rustig - rellen in Parijs

Op het Museumplein kwamen zo’n tweeduizend mensen bijeen om te demonstreren tegen het geweld van Israël in de Gazastrook. Foto: ANP / Evert Elzinga
Op het Museumplein kwamen zo’n tweeduizend mensen bijeen om te demonstreren tegen het geweld van Israël in de Gazastrook. Foto: ANP / Evert Elzinga

Zo’n tweeduizend mensen hebben in Amsterdam gedemonstreerd tegen de militaire operatie van Israël in de Gazastrook. De betoging verliep relatief rustig; de politie verrichtte drie aanhoudingen.

De betogers verzamelden zich om drie uur ’s middags op het Museumplein en maakten een rondje door het centrum. De deelnemers droegen spandoeken en vlaggen, maar er waren volgens de politie geen ontoelaatbare leuzen of symbolen te zien.

Na afloop van de demonstratie zorgden enkele tientallen mensen op het Museumplein toch nog voor onrust. Drie demonstranten werden opgepakt voor het roepen van beledigende teksten. De ME stond voor de zekerheid geposteerd voor het Amerikaanse consulaat, maar grote rellen bleven uit.

Opnieuw rellen in Parijs

In een voorstad van Parijs is een demonstratie tegen het Israëlische offensief in de Gazastrook wel uit de hand gelopen. De betoging in Sarcelles was verboden, maar toch gingen tientallen gemaskerde jongeren de straat op. Relschoppers trokken een spoor van vernieling door de wijk. Ze staken auto’s in brand, gooiden etalageruiten in, sloopten bushokjes en gingen op de vuist met de politie.

Gaza-demonstraties in Parijs en Brussel liepen gisteravond ook al uit op rellen.