Diakonessenhuis: patiëntveiligheid gewaarborgd

Ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht. Foto: ANP / Frank van Beek
Ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht. Foto: ANP / Frank van Beek

De veiligheid van patiënten van het Diakonessenhuis was en is gegarandeerd. Dat meldt het Utrechtse ziekenhuis zelf naar aanleiding van het conflict tussen de medisch specialisten en de directie.

Het conflict kwam gisteren aan het licht nadat de NOS een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in handen kreeg en op haar site publiceerde. Het Diakonessenhuis laat nu weten drie ‘verbetermaatregelen’ uit te voeren: een nieuwe gedragscode, een cultuurveranderingsprogramma en een onafhankelijk onderzoek naar het lerend vermogen van de organisatie.

Ruzie tussen artsen en directie

De NOS meldde dat chirurgen zich niet aan de regels houden en een angstcultuur veroorzaken. Er zou al jaren onenigheid zijn over veiligheidsprotocollen. De artsen zeggen dat juist de directie een angstcultuur creëert.

De medische staf zegde op 27 juni het vertrouwen in de raad van bestuur op. Dat de raad van bestuur de IGZ op 13 mei heeft geïnformeerd over tekortkomingen in de organisatie, was hen in het verkeerde keelgat geschoten.

Ook over de manier waarop verbeteringen worden ingevoerd en de planning daarvan heerst onenigheid, blijkt uit de verklaring van het Diakonessenhuis:

 ”Ondanks de discussie en het opzeggen van het vertrouwen worden de veranderingen grondig besproken en onverminderd verder doorgevoerd.”

IGZ: ‘goede spoor’

De IGZ bracht vrijdag een onaangekondigd bezoek aan het nieuwe operatiecomplex om de werkprocessen door te lichten. De inspectie constateert dat verbeteringen inderdaad noodzakelijk zijn, maar dat het goede spoor wordt gevolgd. (Novum)