De Amerikaanse ambassade in Berlijn was heel even een anti-NSA-protest

Eerder werd Merkels telefoon afgetapt, laatst was er de spionagerel. Duitsland worstelt met de ongewenste inmenging van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. ‘Lichtartiest’ Oliver Bienkowski protesteerde vrijdagavond door een protest op de Amerikaanse ambassade in Berlijn te projecteren.

‘NSA in da house’ stond erop, naast een afbeelding van Obama met een honkbalpetje omgekeerd op z’n hoofd. Zo liet Bienkowski, die hulp kreeg van de hackersgroep Anonymous, zien waar Amerika mee bezig is: ongegeneerd meekijken, in dit geval over het plein met de Denkmal für die ermordeten Juden Europas.

De Polizei kwam al snel kijken waar de mannen mee bezig waren. De lichtboodschap was uiteindelijk zo’n vijf minuten lang te zien.

Het was niet de eerste keer dat Bienkowski zoiets deed. Ongeveer een jaar geleden projecteerde hij een andere afbeelding op de Amerikaanse ambassade, toen met de beeltenis van Kim Dotcom en de tekst ‘United Stasi of America’. Dat was toen reden voor een politieonderzoek naar de mogelijkheid om hem daarvoor te vervolgen.

Overigens projecteerde de ambassade zelf ook al eens iets op de eigen muren: in oktober nog, tijdens het Festival of Lights. Toen was het Martin Luther King en de tekst ‘I have a dream’.

    • Peter Zantingh