Code geel voor heel Nederland: vanmiddag buien en onweer

Drukte op het strand van Scheveningen, gisteren. Foto ANP / Valerie Kuypers

Dat kon ook niet uitblijven na die warme dagen: het gaat onweren. In de loop van de dag neemt overal in het land de kans op onweer toe, lokaal mogelijk met zware windstoten en hagel. Het KNMI gaf vanochtend daarom code geel af voor heel Nederland.

Het westen uitgezonderd kan het overal in het land vandaag nog 30 graden worden. Vanochtend trekken veel wolkenvelden over het land en kan het hier en daar al gaan regenen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

Vanmiddag komen de buien in groteren getale het land binnen. Dan kan het dus ook gaan onweren, waaien en hagelen.

Ook vanavond en vannacht houden de regen- en onweersbuien aan. De kans op zware windstoten neemt dan wel af.

Morgen is er vooral veel bewolking en regen in het midden en zuiden. Het wordt dan 22 tot 25 graden. In het noorden van Nederland regent het minder en wordt het warmer; tot 28 graden.

Code geel staat voor ‘gevaarlijk weer’ en is na groen (geen waarschuwingen) de lichtste waarschuwing. Oranje is ‘extreem weer’ en de meest ernstige is code rood, waarbij een weeralarm wordt afgegeven.

    • Peter Zantingh