Zeker 26 doden bij aanslagen in Bagdad

Inwoners van Bagdad bekijken de plek waar een autobom op 16 juli ontplofte. Foto AFP / Ali Al-Saadi

In Bagdad explodeerden vandaag vijf autobommen in shi’itische wijken. Volgens de autoriteiten kwamen daarbij zeker 26 mensen om het leven.

De eerste explosie, een zelfmoordaanslag, vond plaats bij een politie-checkpoint in het zuiden van de Iraakse hoofdstad. Hierbij werden zeven mensen gedood, meldt persbureau Reuters. De negentien andere slachtoffers vielen in de wijken Bayaa, Jihad en Kadhmiya. In die laatste buurt ontploften twee autobommen.

Sektarische spanningen door veroveringen IS

Het Iraakse leger en daaraan gelieerde shi’itische milities proberen de sunnitische strijders van de Islamitische Staat in Irak (IS, voorheen bekend als ISIS), die vorige maand tot zeker zeventig kilometer van Bagdad optrokken, te verdrijven. De terreinwinst van IS legde al langer woekerende sektarische spanningen bloot die nu tot uitbarsting lijken te komen, ook in gebieden onder controle van de wankele Iraakse regering.

Wie verantwoordelijk is voor de aanslagen vandaag in Bagdad is nog niet duidelijk, maar gedacht wordt dat sympathisanten van of leden van IS betrokken zijn. Vorige week maakte de BBC deze reportage over zogeheten ‘sleeper cells’, verborgen terroristeneenheden, in Bagdad.

Gisteren vaardigde IS een ultimatum uit aan de niet-islamitische inwoners van de veroverde stad Mosul. Zij moesten zich vandaag bekeren naar de islam of anders de stad verlaten, religiebelasting moeten betalen of sterven. Al Jazeera meldt dat honderden Mosul ontvlucht zijn, al zijn exacte cijfers niet voor handen. Het zou gaan om voornamelijk christelijke inwoners.

    • Hans Klis