‘Wij hebben geen wapens om de MH17 neer te halen’

Beweerde een pro-Russische rebellenleider na de vliegtuigcrash van donderdag

De aanleiding

Wie heeft vlucht MH17 neergeschoten? „Wij niet”, zei Oleg Tsarev, een pro-Rusissche rebellenleider, tegen weekblad Time toen het nieuws van de crash naar buiten kwam. „Wij hebben geen wapens die vliegtuigen van die hoogte kunnen neerhalen”, beweerde hij. Kunnen de pro-Russische separatisten dat écht niet?

En, klopt het?

Of het vliegtuig is neergehaald door separatisten uit het oosten van Oekraïne, staat nog niet vast. Wel is zeker dat zij beschikken over zware wapens zoals tanks én ook raketten om vliegtuigen op grote hoogte uit de lucht te halen.

Er waren al diverse aanwijzingen dat de separatisten over deze raketten beschikken. Op sociale media gingen foto’s rond van geavanceerde raketten waarmee de pro-Russen zouden rondreizen. Alleen kon de authenticiteit van die foto’s niet worden bevestigd.

Maar drie weken geleden gaven de separatisten het ook zélf toe. In Russische media verscheen het bericht dat separatisten een nieuw luchtafweersysteem in handen hebben gekregen. Het zou gaan om de SA-11/SA-17 ‘Boek’ (Russisch voor ‘Beuk’). De separatisten zouden het raketsysteem hebben veroverd uit een Oekraïense luchtmachtbasis. Waarschijnlijker is dat ze het van de Russen hebben gekregen. Volgens Russische media zou het afweersysteem „vanaf nu het luchtruim boven Donetsk beschermen”, schreven zij drie weken terug.

Afgelopen maandag bleek dat de rebellen ook daadwerkelijk geavanceerde apparatuur inzetten om vliegtuigen van grote hoogte neer te halen. Een Oekraïens legervliegtuig werd toen neergeschoten door pro-Russische rebellen. Dit vliegtuig vloog op 6,5 kilometer hoogte. Vlucht MH17 uit Amsterdam vloog 10 kilometer hoog toen het werd neergehaald. Het afweersysteem van de separatisten zou vliegtuigen tot op 25 kilometer hoogte kunnen bereiken. Time heeft rebellenleider Oleg Tsarev ook gevraagd naar de ‘Boek’-raketten die de separatisten drie weken geleden nog claimden te hebben. Zijn reactie? „Ik heb geen informatie meer voor u”, en hij hing de telefoon op.

Conclusie

Pro-Russische separatisten zeiden donderdag dat zij het vliegtuig niet hebben kunnen neerschieten, omdat zij geen wapens zouden hebben die dit kunnen. Maar drie weken geleden hadden ze die wapens nog wel. Omdat het onwaarschijnlijk is dat de separatisten nu opeens niet meer zouden beschikken over de zogenoemde ‘Boek’-raketten, beoordelen we de stelling als onwaar.

    • Andreas Kouwenhoven