Armstrong spreekt over rol wielerbond UCI bij dopingaffaires

Wat wist de internationale wielerunie UCI van doping in het peloton? Lance Armstrong lijkt bereid tot openheid.

Op zijn eigen verzoek heeft Lance Armstrong op 22 mei zeven uur lang gesproken met een onafhankelijke commissie die het dopingverleden van de wielersport onderzoekt. „Een zeer goede ontmoeting”, verklaarde zijn advocaat Elliot Peters gisteren aan het Amerikaanse persbureau AP.

De UCI zette onder de nieuwe voorzitter Brian Cookson in 2013 een onafhankelijke commissie op, onder meer om de eigen rol te onderzoeken in de door dopingschandalen gedomineerde jaren negentig en de eerste jaren van deze eeuw. Een getuigenis van Armstrong – die wegens dopinggebruik levenslang werd geschorst en zijn zeven Tourzeges kwijtraakte – kan daarbij cruciaal zijn.

Volgens getuigen in eerder onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, dat leidde tot de val van Armstrong, zouden in het verleden positieve dopingtesten van de Amerikaan door de UCI onder de tafel zijn geveegd. Armstrong zou 125.000 euro hebben betaald aan de UCI, in die jaren geleid door de Nederlandse voorzitter Hein Verbruggen.

Net als zijn opvolger Pat McQuaid ontkent Verbruggen de beschuldigingen stellig. Tot nu toe gaf Armstrong, die in een tv-uitzending Oprah Winfrey wel dopinggebruik bekende, nooit openheid over zijn relatie met de UCI.

Wereldantidopingagentschap WADA reageerde gisteren positief op het gesprek van Armstrong met de onderzoekers. „Dit toont het nut van de instelling van een onafhankelijke commissie”, aldus WADA-directeur David Howman.