Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wat is er bekend over de twee zwarte dozen van MH17?

Twee dagen na het neerstorten van vlucht MH17 is er volledige onduidelijkheid over waar de twee zwarte dozen zijn. Die kunnen zekerheid geven over de toedracht (of op z’n minst het scenario van een technisch mankement uitsluiten), maar niemand lijkt te weten waar ze zijn.

Het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte.
Het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Foto ANP / Pierre Crom

Twee dagen na het neerstorten van vlucht MH17 is er vooral onduidelijkheid over waar de twee zwarte dozen van het toestel zijn. Die zouden zekerheid kunnen geven over de toedracht (of op z’n minst het scenario van een technisch mankement uitsluiten), maar iedereen spreekt elkaar tegen.

Wat het is het verschil tussen de twee zwarte dozen?

In elk vliegtuig zitten twee zogenoemde ‘zwarte dozen’ die alle gegevens van de vlucht en de piloten opnemen. In de romp zit de Cockpit Voice Recorder (CVR) die informatie opslaat over het radioverkeer, gesprekken tussen piloten en alle overige geluiden uit een cockpit. In de staart van het vliegtuig bevindt zich de Flight Data Recorder (FDR): deze neemt informatie op over de vlucht en het vliegtuig zelf. Zoals de snelheid, de hoogte van het vliegtuig en in welke stand de vleugels staan.

De informatie wordt opgeslagen op een chip die beschermd is door een laag paraffinewas en isolatieschuim. Dat zorgt ervoor dat de informatie intact blijft bij hevige brand. Een titaniumplaat zorgt voor enorme drukbestendigheid. Overigens is de doos niet zwart maar oranje - die kleur valt het meest op. Omdat het voor buitenstanders onduidelijk is welke informatie is opgeslagen wordt de ‘zwarte doos’ aangeduid met de Engelse term black box.

Wanneer zijn de zwarte dozen gevonden?

Donderdagavond, ongeveer anderhalf uur na de crash, lieten separatisten aan het Russische persbureau Interfax weten dat ze twee zwarte dozen hadden gevonden. Een paar uur later berichtte Reuters dat Oekraïners de omgeving van het neergestorte vliegtuig uitkamden op zoek naar die zwarte dozen. Separatisten meldden tegen die tijd weer dat ze één zwarte doos hadden gevonden.

Gisterochtend meldde een cameraman van Reuters dat hulpverleners de tweede zwarte doos hadden gevonden. De gouverneur Kostyantyn Batovsky van de Oekraïense Donetsk-regio bevestigde dat aan Interfax.

“Twee zwarte dozen zijn gevonden door onze hulpverleningsdiensten. Ik weet niet waar de dozen op dit moment zijn”.

Op de persconferentie van Malaysia Airlines vanochtend werd ook gezegd dat er geen zekerheid is.

Waar gaan die zwarte dozen naar toe?

Het is dus zeer onduidelijk wie er beschikken over de zwarte dozen. De pro-Russische separatisten lieten donderdag al weten dat ze de dozen zouden willen overhandigen aan Rusland. Maar daar zijn ze niet welkom, aldus Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, tijdens een interview op de Russische staatstelevisie:

“In weerwil wat Kiev telkens herhaalt, zijn we niet van plan om deze (zwarte) dozen te ontvangen. We willen niet de bestaande (internationale) normen schenden. We willen dat internationale experts zo snel mogelijk naar de locatie van de vliegramp gaan zodat zij erover kunnen beschikken.”

Zaterdagochtend probeerde een team van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSVE) de locatie van de vliegramp te bezoeken, maar dat mislukte. Ze werden tegengehouden door pro-Russische separatisten. Michael Bociurkiw, een woordvoerder van de OVSE, verklaart:

“We kunnen helaas niet veel doen vandaag, vanwege de aanwezigheid van militairen en het gebrek aan toegang.”

Volgens Bociurkiw kan zijn team niemand vinden die wil praten over de zwarte dozen en is het nog steeds onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de plek waar de Boeing 777 is neergestort.

“De rampplek bevindt zich in een zeer groot gebied en er zijn waarschijnlijk meerdere groepen die de scepter zwaaien over het gebied”.

Een van die groepen staat onder leiding van Aleksander Borodai, de zelfbenoemde premier van de ‘Volksrepubliek Donetsk’. Hij liet weten:

“De zwarte dozen zijn nog niet gevonden en we raken de (ramp)plek niet aan”.

Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi ‘We don’t know where #MH17 black boxes are’ - presser of the Donetsk rebel leader Borodai
via @Guaitafran
http://t.co/QLFpMLh4vQ