Vrijspraak Berlusconi in sekszaak rond Ruby

Na de vrijspraak voor de Italiaanse ex-premier kan OM nog één keer in beroep.

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi is vrijdag in hoger beroep vrijgesproken van machtsmisbruik en het aanzetten tot prostitutie van een minderjarige. Het hof van beroep vernietigde de gevangenisstraf van zeven jaar die de rechter in eerste aanleg Berlusconi vorig jaar had opgelegd. Datzelfde geldt voor zijn levenslange uitsluiting van politieke ambten.

Met de vrijspraak van vrijdag is de zaak hoogstwaarschijnlijk niet afgedaan. Het Openbaar Ministerie kan nog eenmaal in hoger beroep, bij de hoogste Italiaanse rechter.

Het hof van beroep achtte niet bewezen dat Berlusconi tegen betaling seks heeft gehad met de destijds minderjarige Karima el-Mahrough, danseres in een nachtclub in Milaan. Deze Ruby Rubacuori, zoals haar artiestennaam luidt, was één van de attracties op de beruchte bunga bunga-feestjes in Berlusconi’s villa bij Milaan, waar mannen van boven de zeventig zich vermaakten met jonge vrouwen.

De details hiervan zijn breed uitgemeten: vrouwen verkleedden zich als non of voetballer en voerden dan een striptease uit. Ze kregen een maandelijkse toelage, een woning, soms een auto en een baantje bij de televisie. De details hebben forse schade toegebracht aan Berlusconi’s imago.

Berlusconi’s tweede vrouw eiste in 2009 publiekelijk een scheiding wegens zijn ‘ziekelijke’ gedrag en de manier waarop hij zich als ‘een sultan’ omringde met jonge vrouwen.

Berlusconi ontkent ooit het bed met El-Mahrough te hebben gedeeld en zijn macht te hebben misbruikt om strafbare feiten in de doofpot te stoppen. Zijn aanhangers zagen de veroordeling als een staatsgreep door de rechterlijke macht.

De zaak-Ruby is niet het enige proces tegen de oud-premier. Vorig jaar werd hij definitief veroordeeld wegens belastingfraude. Hij werd voor twee jaar uitgesloten van openbare ambten. Ook moest hij vier uur per week maatschappelijk werk verrichten. Hij assisteert bij de verzorging van Alzheimerpatiënten. Wel trekt Berlusconi nog aan de touwtjes van zijn partij Forza Italia en heeft zo aanzienlijke politieke invloed. (AP)