De waarheid komt niet boven tafel

Een meer dan afschuwelijke gebeurtenis heeft zich voltrokken boven Oekraïens grondgebied, of dat wat er nog van over is. De roep om een onafhankelijk onderzoek is terecht. Maar wachten we niet al een tijdje op een degelijk rapport over de Bijlmerramp? Om over het zogenaamde onderzoek naar de crash in Libië maar te zwijgen. De zichzelf ‘online independent’ noemende website themoscownews.com hulde zich vier uur na het incident nog altijd in stilzwijgen.

Er is sinds de radiostilte direct na de Tsjernobylramp nog niets veranderd in de inmiddels in rap tempo terugkerende Sovjet–Unie. Onafhankelijk onderzoek en Rusland zijn nog grotere tegenpolen dan noord en zuid. Heb vooral niet de illusie dat de waarheid boven tafel zal komen.

Het is in- en intriest dat we op zo’n gruwelijke wijze ten prooi zijn gevallen aan het Russisch regime. En de Nederlandse politiek staat erbij en kijkt ernaar.

Dreiging was bekend

In Nieuwsuur van 18 juli werd er gesproken over de vliegveiligheid boven het oorlogsgebied waar de MH 17 is neergestort. Er leek geen negatief „vliegadvies”. Waarom werd daar niet verder op in gegaan?

Het volgende kan het geval zijn. De separatisten kregen een beukraket (doeltreffend op grote hoogtes) in handen. Dat feit was bekend bij de Oekraïense autoriteiten of de separatisten dreigden daarmee. Die dreiging alleen al had aanleiding kunnen zijn om het luchtruim voor de burgerluchtvaart te sluiten. Dit punt is op het moment de cruciale onderzoeksvraag, en een van de schuldvragen die voor de nabestaanden zeer pregnant is.

Waren de autoriteiten op de hoogte van het verhoogde risico? Het lijkt mij van wel. Omdat dergelijke wapensystemen gemakkelijk in verkeerde handen vallen, is dit een les voor de toekomst.

Wim van der Pol

Proosten met Poetin

Het wás al een enorme miskleun van het kabinet om de koning en koningin te laten proosten met president Poetin.

Nu wordt steeds duidelijker dat dezelfde president verantwoordelijk moet worden gehouden voor de dood van 189 Nederlanders.

Ik kan me, sinds Srebrenica, geen grotere politieke miskleun heugen.

Hans Westerbeek

    • Hans Westerbeek
    • Wim van der Pol
    • Jeroen van Rysbergen