Oer-Amerikaans Forbes in Chinese handen

De ranglijstjes van de rijksten op aarde, de machtigste mannen en vrouwen en van de best verdienende dode beroemdheden; ze komen in Chinese handen. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes, dat groot werd met de lijstjes, wordt bijna honderd jaar na de oprichting overgenomen door een groep internationale investeerders in Hong Kong.

Dat heeft de familie Forbes vrijdag bekendgemaakt. Voor een onbekend bedrag neemt Integrated Whale Media Investments, opgericht door Tak Cheung Yam, een meerderheidsbelang in Forbes. De familie Forbes behoudt een „substantieel” belang in het bedrijf en zal nauw samenwerken met de nieuwe eigenaren, volgens een persverklaring. Steve Forbes, de kleinzoon van de oprichter, houdt de leiding over het bedrijf.

Afgelopen november maakte Forbes Media bekend dat het blad te koop was. Sinds 2008 waren in de VS de advertentie-inkomsten van Forbes met 19 procent afgenomen. In januari bleek dat het mediabedrijf met zes potentiële kopers in gesprek was. Zij zouden grofweg tussen de 250 en 350 miljoen euro hebben geboden.

De koper, Integrated Whale Media Investments, bestaat onder anderen uit het investeringsfonds IAM (van Tak Cheung Yam), dat gespecialiseerd is in telecommunicatie, financiën en technologie. Een andere belangrijke participant in de investeringsmaatschappij is Wayne Hsieh, medeoprichter van computerbedrijf Asus Singapore.

Forbes wordt uitgegeven in 63 landen in 21 talen en zou wereldwijd een bereik hebben van ongeveer 75 miljoen mensen. Forbes is niet beursgenoteerd en hoeft daarom geen openheid te geven over zijn financiële resultaten. Het bedrijf zegt winst te maken en stelt in 2013 „de beste resultaten in zes jaar” te hebben behaald.