Schitteren op berg puin en piepschuim

Vroeger waren het kinderfietsjes; alle jongetjes in de klas wilden een Beemiks. Niet dat er zo veel de crossen viel in de Rivierenbuurt, maar het ging om het gevoel en de stoere banden. Wanneer de Nederlandse bmx volwassen werd? Op 10 augustus 2012 toen de achttienjarige Laura Smulders zomaar een bronzen Olympische medaille won.

Dat smaakt naar meer, straks in Rio – maar misschien is het voor Nederlanders om allerlei redenen een slecht moment om alweer aan Rio te denken. Gelukkig is er eerst een BMX-WK, in Rotterdam.

Overigens bekende Smulders vorig jaar dat ook zij een zwakke plek heeft: „Ik ben niet zo’n held als het waait.” Misschien is het dus geen toeval dat het wereldkampioenschap fietscross dit jaar binnen wordt verreden? De afgelopen dagen was het druk bij Sportpaleis Ahoy’: dertig trailers puin, vijf vrachtwagens straatklinkers en genoeg piepschuim voor een Arc de Triomphe zijn er leeggestort. Op die geïmproviseerde vuilnisbelt gaat Smulders komende week iets groots laten zien. Intussen zetten wij bij elke deur een mannetje, voordat een tochtvlaag alles alsnog in het honderd laat lopen.

Tekst Arjen Fortuin Foto Bastiaan Heus