Ruzie artsen en directie Utrechts Diakonessenhuis

Utrecht - Ziekenhuis Diakonessenhuis in Utrecht

De medisch specialisten en de directie van het Diakonessenhuis in Utrecht liggen met elkaar overhoop over de veiligheid van patiënten. De inspectie eist maatregelen.

Dat meldt de NOS. De afgelopen twee jaar zouden zo’n 25 tot 30 calamiteiten zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

‘Ongezonde en onveilige werkcultuur’

Met name de chirurgen van het ziekenhuis zouden de regels aan hun laars lappen, meldt de omroep. Ze zouden ook een angstcultuur veroorzaken. De onenigheid over calamiteiten en veiligheidsprotocollen zou al jaren slepen.

De problemen lijken het grootst in de operatiekamers. De directie spreekt van “een ongezonde en onveilige werkcultuur waarin niet-nakoming of overtreding van veiligheidsrichtlijnen en planningsregels het werkklimaat domineren”, meldt de NOS. De artsen zouden juist vinden dat de directie een angstcultuur creëert.

Voor 1 augustus plan van aanpak

De directie stapte in mei naar de inspectie. De inspectie concludeerde op 10 juli in een rapport - dat de NOS in handen heeft gekregen - dat het melden, onderzoeken en analyseren van incidenten niet voldoet. De directie krijgt het niet voor elkaar om de artsen incidenten te laten melden. Het ontbreekt volgens de inspectie aan reflectie en lerend vermogen. De raad van bestuur moet voor 1 augustus een plan van aanpak indienen en daarna elke maand rapporteren.

De patiëntveiligheid in het ziekenhuis is volgens de inspectie niet direct in gevaar. De directie zou de leiding van het OK-centrum tijdelijk van zijn functie hebben ontheven. Twee interim-managers zijn aangesteld die direct aan de directie rapporteren. (Novum)

    • Eva de Valk