Onderzoek wordt nu al gehinderd

In Oekraïne:

Onderzoekers van de OVSE konden gisteren niet goed hun werk doen in het rampgebied volgens een woordvoerder. In het gebied, zo’n 40 kilometer van de Russische grens, werd ook door rebellen aanhoudend geschoten. De ongeveer dertig waarnemers van de de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, kregen veel minder bewegingsvrijheid dan afgesproken. Ze mochten niet in een straal van 2 kilometer zoeken, maar in een straal van slechts 200 meter. Na zo'n 75 minuten zijn ze teruggekeerd naar Donetsk. Vandaag keren ze terug, ze hopen dan meer bewegingsvrijheid te krijgen.

Forensische experts van Interpol en van het Landelijk Team Forensische Opsporing zijn naar Oekraïne vertrokken om te helpen de slachtoffers te identificeren. De lichamen zullen naar Charkov worden gebracht. Het identificeren, zegt een woordvoerder van het crisisteam, kan weken duren.

Onduidelijk is wie de zwarte dozen van het vliegtuig in handen heeft. Separatisten claimden de dozen te hebben gevonden, maar kwamen er later weer op terug.

Over de slachtoffers:

Voor zover nu bekend kwamen er 189 uit Nederland , 44 uit Maleisië, 27 uit Australië, 12 uit Indonesië, 9 uit Groot-Brittannië, 4 uit België, 4 uitDuitsland, 3 uit de Filippijnen, 1 uit Canada en 1 uit Nieuw-Zeeland.

Onder de slachtoffers was Eerste Kamerlid en rechtsgeleerde Willem Witteveen. Witteveen was sinds januari 2013 actief in de Eerste Kamer. Daarvoor was hij al lid van de PvdA-senaatsfractie tussen juni 1999 en juni 2007.

Ook de wereldwijd bekende Nederlandse aidsonderzoeker Joep Lange is omgekomen. Lange was sinds begin jaren tachtig betrokken bij het onderzoek naar aids. In Nederland stond hij aan het hoofd van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD). Hij was met meerdere deskundigen onderweg naar een grote aidsconferentie in Melbourne, Australië.

In de politiek:

President Obama wees gisteren op een persconferentie met de beschuldigende vinger naar Rusland, dat de separatisten in woord en daad steunt. Volgens Obama is er bewijs dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines door een luchtafweersysteem uit de lucht is geschoten, en dan de raket werd afgevuurd in een gebied dat in handen is van de separatisten.

De VN-Veiligheidsraad kwam samen om te praten over de situatie. De raad wil een onpartijdig onderzoek naar wat er precies gebeurd is tijdens de ramp.

Premier Mark Rutte en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gaven een persconferentie. Rutte zei dat het erop leek dat de MH17 is neergeschoten. Rutte sloeg met zijn vuisten op tafel en herhaalde: „Ik zal niet rusten voordat de daders berecht zijn. De onderste steen moet boven komen.”

Malaysia Airlines liet weten nabestaanden naar Kiev te willen brengen en 5.000 dollar per passagier uit te betalen voor onkosten. Het vliegtuig zelf had op 11 juli nog een onderhoudsbeurt gehad.