Oekraïne: Rusland rommelt met bewijsmateriaal

Bloemen en een kaars voor de slachtoffers in het rampgebied. Foto ANP / Pierre Crom

De Oekraïense regering heeft Rusland er vandaag van beschuldigd dat het de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne helpt bij het vernietigen van bewijsmateriaal op de plek waar donderdag vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte. Volgens de regering hebben de rebellen 38 lichamen weggehaald van de plek van het ongeluk.

De lichamen zouden zijn overgebracht naar de stad Donetsk, die in handen van de rebellen is, aldus Kiev. Daarbij zouden de rebellenstrijders hulp hebben gehad van specialisten met een duidelijk herkenbaar Russisch accent.

Een verslaggever ter plaatse zei gisteren dat aan het einde van de ochtend een bus met medewerkers van het ministerie van noodsituaties is gearriveerd. Journalisten worden door rebellen op afstand gehouden. In de velden om de plek waar de grootste brokstukken neerkwamen staan stokjes met witte vlaggetjes om lichamen en brokstukken te markeren.

Oekraïne heeft er eerder bij Moskou op aangedrongen om internationale deskundigen de mogelijkheid te geven al het bewijsmateriaal te bekijken. Ook Obama, Rutte en de Australische regering hebben hier op aangedrongen.

Een internationale delegatie bracht gisteren al een bezoek aan de rampplek, maar kreeg toen slechts een klein deel te zien. Militiestrijders gedroegen zich agressief en gaven de delegatie op zeker moment zelfs opdracht weer te vertrekken.

Een team waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is inmiddels weer op de plek waar MH17 neerstortte. Volgens een verslaggever die ter plaatse is, worden de OVSE-waarnemers begeleid door rebellenstrijders.

De ramp met het toestel, dat waarschijnlijk is neergehaald met een raket, heeft in totaal 298 levens geëist. Onder hen waren 193 Nederlanders. (Novum)

Lees hier ons liveblog met alle ontwikkelingen rond de ramp met vlucht MH17.