Obama uit zorgen over escalatie in Gaza, Ban Ki-moon bemiddelt

Palestijnse kinderen bij een beschadigde muur van een huis na Israëlische luchtaanvallen. Foto AP

Obama heeft in een gesprek met de Israëlische premier Netanyahu zijn zorgen geuit over een escalatie van het grondoffensief in Gaza. De Amerikaanse president verdedigde het recht van Israël om zichzelf te verdedigen, maar zei ook dat hij “ernstig bezorgd” is over het aantal burgers dat gedood wordt in Gaza, meldt BBC News.

Volgens hulpdiensten zijn zaterdagochtend bij nieuwe Israëlische aanvallen op Gaza elf Palestijnen gedood. Daarmee is het aantal doden door het offensief dat twaalf dagen geleden begon volgens persbureau AFP opgelopen tot boven de 300, onder wie veel burgers.

Ban Ki-moon wil dat er einde komt aan geweld

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon komt vandaag aan in het gebied om te bemiddelen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Hij wil dat er een einde aan het geweld tussen de partijen komt.

Netanyahu gaf donderdag het leger de opdracht een grondoffensief te beginnen in de Palestijnse Gazastrook na tien dagen van raketaanvallen. Hij heeft gewaarschuwd voor een “aanzienlijke uitbreiding” van het offensief. Volgens Hamas betaalt Israël een “hoge prijs” voor de invasie.

Volgens het Israël kan het leger vanaf de grond makkelijker ondergrondse infrastructuur van Hamas vernietigen dan vanuit de lucht. Het is onduidelijk waar in Gaza het leger precies opereert, maar waarschijnlijk gaat het om grensgebieden in het noorden het oosten van Gaza-stad.

Reportage vanuit Tel Aviv

Leonie van Nierop, correspondent in Israël schrijf vandaag in een reportage in NRC Weekend:

Uitgestorven zijn de straten van Tel Aviv niet – er zijn mensen met kinderwagens en ijs – maar ze zijn wel stukken leger dan gewoonlijk. „Ik moest even naar buiten, de lucht opsnuiven van deze feeststad”, zegt Or Tawil (18) op een bankje op Rothschild Boulevard, waar doorgaans vele mensen flaneren. „Maar ik voel het ook hier. De stress.” Tawil zit in het leger, bij de burgerbescherming, en heeft na weken werken in het zuiden een weekend vrijaf. Maar ze kan niet ontspannen, zegt ze. „Ik ken veel jongens die nu Gaza binnengaan. Ik kijk steeds op mijn telefoon.”

Lees hier de hele reportage (€)

    • David Haakman