Meer dan 200 doden bij verovering gasveld Syrië, troepen Assad zetten tegenaanval in

Armed rebel fighters from the Islamic Front, an umbrella of Islamist rebel groups in Syria, drive their pickups past buildings which were damaged during fighting between Syrian government forces and opposition forces on July 19, 2014 in the northern city of Aleppo. Aleppo was Syria's most populous city before the conflict, but it is now a major battle zone split into areas controlled by the rebels concentrated in the east and those held by the government mainly in the west. AFP PHOTO / AHMED DEEB

De jihadistische beweging Islamitische Staat (IS) heeft sinds donderdag bij een aanval op een gasveld in de Syrische provincie Homs meer dan tweehonderd soldaten en bewakers gedood. Het leger van president Assad heeft vanmiddag de tegenaanval ingezet, zo meldt Reuters.

Het gevecht om het Shaer-gasveld vlakbij de historische stad Palmyra is een van de bloedigste confrontaties tussen het Syrische staatsleger en de jihadisten van IS, sinds de start van de opstanden meer dan drie jaar geleden.

Aantal doden onduidelijk

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er bij de verovering 270 mensen “gedood en geëxecuteerd” en veertig strijders van IS. Ongeveer dertig mensen zouden zijn ontsnapt. De Syrische activist Beibares Tellawi laat aan Reuters weten dat er ongeveer tweehonderd doden zijn gevallen. Hij bevestigd dat het Syrische leger momenteel een tegenaanval uitvoert.

“Het gevecht vandaag is vooral een ‘hit-and run’-gevecht. Grote aantallen van Assad’s leger voeren een aanval uit op het (gas)veld”.

Activisten laten verder weten dat de Syrische luchtmacht in de afgelopen week meerdere aanvallen uitvoert op IS, de jihadistische beweging die bekendstond als ISIS.

Snelle opmars IS

Na de inname van de Noord-Iraakse stad Mosul, begin januari van dit jaar, heeft IS een groot arsenaal aan wapens buitgemaakt. De jihadisten hebben olievelden in het oosten van Irak veroverd en controleren de oostelijke Syrische provincie Deir Zor. In dit gebied heeft IS-leider Baghdadi het “kalifaat” uitgeroepen waar strikte islamitische wetten gelden. Er zijn verscheidende executies uitgevoerd en IS heeft christenen in Mosul laten weten dat zij zich moeten bekeren, een religiebelasting moeten betalen of sterven.

    • Huib de Zeeuw