McIlroy te goed voor duel met teruggekeerde Woods

Rory McIlroy leidt op Brits Open, Tiger Woods haalt maar net de cut.

Golfer Rory McIlroy heeft zijn leidende positie op The British Open vrijdag verstevigd. De Noord-Ier ging net als een dag eerder rond in 66 slagen (zes onder par) en bleef de concurrentie daarmee een flink eind voor op de Royal Liverpool Golf Club.

McIlroy (25) begon zijn rondgang langs de 18 holes op de Royal Liverpool in Hoylake met een bogey, maar hij herpakte zich met zeven birdies, waarvan twee op de laatste holes.

„Mijn start was niet best met die bogey op de eerste hole, maar ik heb me niet van de wijs laten brengen”, aldus de tweevoudig majorwinnaar op de website nos.nl. „Mijn strijdplan stond vast en daar heb ik me aan gehouden. Ik speel goed en heb momenteel veel zelfvertrouwen.”

Dustin Johnson zette de beste prestatie tot dusver neer door vrijdag in 65 slagen rond te gaan. De Amerikaan volgt McIlroy in het klassement op vier slagen. Daarachter bevinden zich zes golfers met zes slagen achterstand op de Noord-Ier.

De Amerikaanse titelverdediger Phil Mickelson moest alle zeilen bijzetten om de cut te halen en redde dat uiteindelijk met een ronde van 70 slagen. Goed voor een plek bij de eerste 30, maar wel op 12 slagen achterstand van McIlroy. US Open-winnaar Martin Kaymer staat halverwege op plus 1. Masters-winnaar Bubba Watson miste op twee slagen de cut.

Publiekslieveling Tiger Woods wist wel de cut te halen, maar het was op het nippertje. De 38-jarige Amerikaan, die afgelopen maand na een rugblessure terugkeerde in de PGA Tour, presteerde vrijdag met 77 slagen belabberd. Door zijn uitstekende eerste ronde van 69 slagen haalde hij de cut nog net. „Ik slaagde erin om goed in positie te komen om birdies te maken, maar ik maakte ze niet”, vertelde de veertienvoudig majorwinnaar na afloop aan de pers. De laatste keer dat het toernooi op Hoylake werd gehouden, in 2006, won Woods. Of hij dit weekeinde nog kansen ziet? „Dat hangt allemaal van het weer af.”

Voor Joost Luiten is het Brits Open al voorbij. Ook in zijn tweede ronde kon Nederlands beste golfer niet overtuigen. De 28-jarige Bleiswijker had vrijdag 76 slagen nodig op de baan van Royal Liverpool, vier boven par. Daarmee kwam zijn totaalscore na twee rondes op plus 13 uit en is de enige Nederlander bij het derde majortoernooi van het jaar uitgeschakeld.

Na zijn desastreuze ronde van 81 slagen van donderdag, deed Luiten het vrijdag aanzienlijk beter. Desondanks stond hij na negen holes op vier slagen boven het baangemiddelde door bogeys op de vierde, zesde, achtste en negende hole. Met een eagle op de par vijf tiende hole deed hij iets terug.

Een bogey op de vijftiende hole werkte hij direct weer weg met een birdie op de zestiende. Op de achttiende hole ging het opnieuw mis. Net als donderdag had hij zeven slagen nodig voor de laatste hole, waar vijf slagen voor staan als baangemiddelde.

„Je bent een topsporter dus je geeft nooit op”, reageerde Luiten op de website golf.nl kort na zijn 76 op vrijdag. „Maar als je weer in een paar holes tijd tegen vier bogeys aanloopt, dan ben je er wel even klaar mee. Je weet dat je als je een 65 maakt of zo, je in theorie nog een kans hebt, maar als je reëel bent zat dat er deze week gewoon niet in. Daarvoor was het spel gewoon te slecht. Ik sloeg de bal echt als een draak.”