Maleisië: grote zorgen over ‘integriteit’ van rampplek

De persconferentie, met de minister in het midden.
De persconferentie, met de minister in het midden. Screenshot NPO Nieuws

Maleisië maakt zich grote zorgen over de rampplek, die niet goed beveiligd is en waar bewijsmateriaal teniet kan worden gedaan. Dat zei de minister van Transport, Datuk Seri Liow Tiong Lai, zojuist op een persconferentie. Er zijn aanwijzingen dat belangrijke bewijsstukken inmiddels zijn verdwenen.

Hij riep “alle partijen” op om de “intergriteit” van de plek te respecteren.

“MH17 is een politiek onderwerp geworden, maar we moeten niet vergeten dat het ook een menselijk drama is.”

Maleisië veroordeelt de “brute daad van agressie”, zei hij. Hij riep op de verantwoordelijken zo snel mogelijk te vinden en te berechten.

We konden hier vliegen, en iedereen deed het

De minister verdedigde zich tegen kritiek dat het vliegtuig een risico nam door over het oorlogsgebied te vliegen.

“Het was een drukke route, een snelweg in de lucht. De route was goedgekeurd door euro control en werd gebruikt door honderden andere toestellen. De bemanning volgde de regels.”

Malaysia Airlines zet vandaag de volledige passagierslijst, die eerder al uitlekte, online.

Onderzoek en berging lichamen gaat heel moeizaam

Twee dagen na de ramp met vlucht MH17, waar 298 mensen bij omkwamen, is het vooral zaak de lichamen te identificeren en te repatriëren. Dat gaat echter niet goed: de overblijfselen liggen in betwist gebied en er gaan geruchten dat separatisten bewijsmateriaal vernietigen. Naar verluidt is er inmiddels wel een akkoord met de separatisten dat er een ‘veiligheidszone’ is afgesproken.

Ondertussen is de schuldvraag nog niet beantwoord, al wijzen de meeste vingers naar pro-Russische separatisten die beschikking zouden hebben over een ‘Buk’-luchtafweersysteem en dat zouden hebben ingezet, niet wetende dat het doelwit een passagiersvliegtuig was. Kiev beschuldigt de separatisten van die “terreurdaad”; Obama zei gisteren dat de VS bewijs hebben dat er op het toestel geschoten is vanuit een gebied waar zij de macht hebben.

Lees hier ons liveblog met alle ontwikkelingen rond de ramp met vlucht MH17.