Krachtige taal Rutte: ‘Poetin, jij moet er nu alles aan doen’

Den Haag - Minister president Mark Rutte geeft een persconferentie nav de gebeurtenissen rond vlucht MH17. Hij heeft net een intens telefoongesprek gehad met Putin. foto: ANP EVERT-JAN DANIELS
Den Haag - Minister president Mark Rutte geeft een persconferentie nav de gebeurtenissen rond vlucht MH17. Hij heeft net een intens telefoongesprek gehad met Putin. foto: ANP EVERT-JAN DANIELS

Premier Mark Rutte uitte zojuist tijdens een persconferentie in Den Haag harde taal richting Rusland en de mensen die onderzoek op de rampplek van de MH17 belemmeren. Hij riep president Poetin op zijn invloed uit te oefenen op de pro-Russische separatisten om waarnemers toe te laten en lichamen te bergen.

Rutte zei geschokt te zijn door het “walgelijke” en “respectloze” gedrag op de rampplek: “Tegen alle regels van een zorgvuldig onderzoek in blijken er mensen te zijn die tussen de brokstukken lopen te rotzooien met persoonlijke en herkenbare bezittingen van slachtoffers.” Voor de premier is de berging van de Nederlandse slachtoffers “absoluut noodzakelijk en de eerste prioriteit”. Hij benadrukte nog eens dat de lichamen in een temperatuur van 35 graden Celsius liggen en snelheid geboden was.

Twitter avatar MinPres Minister-president ‘Geschokt door beelden van volstrekt respectloos gedrag, ronduit walgelijk. Absoluut urgent is nu snelle repatriatie Nlse slachtoffers.’

Rutte had ‘intens’ telefoongesprek met Poetin

De premier liet weten vlak voor de persconferentie een “intens” telefoongesprek te hebben gehad met Poetin en dat hij hem daarin opgeroepen heeft actie te ondernemen en zijn beloftes van onafhankelijk onderzoek waar te maken. Rutte: “Jij moet er nu alles aan doen, ik zou niet weten wie ik anders moet bellen.”

Rutte drukte Poetin op het hart dat Poetin een laatste kans heeft om te laten zien dat Rusland daadwerkelijk het beste voorheeft in deze crisis. “Iedereen die niet direct en volledig meewerkt”, met een onafhankelijk onderzoek laadt volgens de premier “een zeer ernstige verdenking op zich”. De vraag is of deze emotionele en hardere taal van de premier effect heeft op de situatie. Onze correspondent in Moskou, Steven Derix, vraagt zich af wat voor middelen Rutte heeft als Poetin geen verbetering brengt in de omstandigheden rond de rampplek.

Frans Timmermans ‘woedend’

Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, sprak ook eerder vanmiddag vanuit Kiev. Ook hij liet weten woedend te zijn over het weghalen van lichamen op de plek van de ramp.

Twitter avatar obk Olaf Koens Rebellenleider bij de plaats des onheils laat weten dat sommige lichamen zijn overgebracht naar een mortuarium. Onduidelijk hoeveel, en waar

Timmermans:

“We zijn al gechoqueerd door het nieuws dat er met lichamen wordt gesleept, dat er niet normaal met de rampplek wordt omgegaan. Mensen zijn boos, woedend. Als we het bewijs hebben, zullen we niet stoppen tot deze mensen zijn berecht. Niet alleen de mensen die de trekker hebben overgehaald, maar ook zij die het mogelijk hebben gemaakt. Ik denk dat de internationale gemeenschap er wat dit betreft een schepje bovenop moet doen.”