Hoe dieper hij duikt hoe roder de ogen

Dit koraalvisje uit de Rode Zee heeft rood fluorescerende ogen. Maar waarom? Het idee was dat het fluorescerende pigment de kwetsbare ogen beschermt tegen UV-straling. Maar een groep Duitse en Egyptische biologen komt met een nieuwe verklaring (Proceedings of the Royal Society B, 15 juli). Ze onderzochten acht soorten koraalvissen en ontdekten dat bij zes de fluorescentie toenam naarmate ze dieper zwommen. Terwijl op grotere diepte de UV-straling juist zwakker wordt.

De biologen opperen nu het idee dat vissen fluoresceren om hun contrast te vergroten. Water absorbeert vooral geel tot rood licht, dus dat ontbreekt al snel op grotere diepte. Door zelf rood licht uit te zenden blijven ze herkenbaarder voor soortgenoten. Jagers ontlopen ze doordat ze hun rode licht snel uit kunnen schakelen.

    • Marcel aan de Brugh