‘Grote Britse banken drukken kleine banken uit kredietmarkt’

De Britse mededingingsautoriteit overweegt een diepgaand onderzoek naar de grote banken Barclays, HSBC, Lloyds en de Royal Bank of Scotland. De vier banken domineren de kredietmarkt voor consumenten en het midden- en kleinbedrijf in Groot-Brittannië. Ze vormen een barrière voor andere banken.

Dat concludeerde de Competitions and Markets Authority in onderzoeken die vrijdag werden gepubliceerd.

Samen vertegenwoordigen de banken bijna 80 procent van de leningen aan particulieren en ruim 90 procent van de leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen in Groot-Brittannië. De kredietmarkt voor consumenten omvat 65 miljoen leningen en een omzet van ruim 10 miljard euro.

Het ontbreekt „belangrijke delen” van de Britse kredietmarkt aan „effectieve concurrentie”, volgens de mededingingsautoriteit. Nieuwe, en vooral kleinere banken hebben moeite om een marktaandeel te veroveren, met name in Schotland en Noord-Ierland. De grote banken zijn weinig transparant en weinig onderscheidend van elkaar, waardoor klanten veel betalen voor het afsluiten van leningen.