Gevonden! De slappe lach onder een kinderbedje

Op YouTube vind je er tal van filmpjes van: vrienden die verstoppertje spelen in de Ikea. Dat is lastiger – en misschien ook wel leuker – dan het klinkt.

Het lijkt niet zo moeilijk, je verstoppen in zo’n groot woonwarenhuis. Kasten, bedden, stapels opbergdozen, maar het blijkt nog best lastig. Foto Peter de Krom

‘Ik heb kramp!” klinkt het vanonder een stapel plastic dozen. De bovenste van de stapel gaat omhoog en het bebrilde hoofd van Angelo Verroeye (23) verschijnt. „Ik had van tevoren een betere verstopplek moeten bedenken, dit is verschrikkelijk!” Kramp of niet, „het is iedereens droom om eens verstoppertje te spelen in de Ikea”, lacht hij. “En nu mag het ongestraft!”

Laat dat nou precies zijn wat de Antwerpse Elise de Rijck (29) in gedachten had toen ze haar blog 30 voor 30 afgelopen maand startte. Volgend jaar wordt ze namelijk dertig, en voor die tijd wil ze dertig dingen doen die ze nog nooit gedaan heeft. Een bucketlist dus. Nummer zeventien op de lijst: verstoppertje spelen in de Ikea. „Eén grote huiskamer waar je perfect verstoppertje kunt spelen.”

De oorspronkelijke bedoeling was een kleinschalig verstopspel voor vrienden. Maar op de tweede dag dat De Rijcks Facebookevenement online stond hadden zich al 150 mensen aangemeld. „Ik dacht: ik kan het evenement gerust publiek laten staan: dat vrienden ook hun vrienden uitnodigen.” Dankzij een Amsterdammer die zijn vriendenclub inseinde, kwamen er steeds meer Nederlandse aanmeldingen.

Toen ging het rap. Op Facebook groeide het aantal deelnemers tot ruim 13.000 man. Ze kwam op de radio, bij 3FM, en Ikea benaderde haar om eens te komen praten op kantoor.

Tussen de klanten

Dinsdagochtend. Rond tien voor tien staan we op de parkeerplaats van Ikea Wilrijk, vlak onder Antwerpen. De winkel is vandaag gewoon open, dus we gaan ons zometeen tussen winkelend publiek verstoppen. „Iedereen verstopt zich, en als je gevonden wordt help je mee zoeken”, legt Elise vooraf aan de deelnemers uit. Er staan zo’n twintig mensen. In totaal doet vandaag een kleine 600 man mee en er zijn zo’n 8000 nietsvermoedende klanten in de winkel.

Er zijn duidelijke spelregels: je hebt tien minuten om je te verstoppen, dan komen de zoekers. Je mag niet in rekken klimmen, die kunnen het gewicht niet altijd aan. Alle deelnemers krijgen een vlaggetje zodat ze herkenbaar zijn als verstopper. Voordat we vertrekken moet iedereen z’n horloge op zelfde tijd zetten. Als je na 45 minuten niet gevonden bent, moet je zelf naar buiten komen. En wellicht de belangrijkste regel: you break it, you buy it. Wie niet weg is, is gezien!

Onhandige kasten

We zijn nog geen tien meter van de parkeerplaats als we het eerste obstakel tegenkomen. Met z’n twintigen door de draaideur bij de ingang gaan blijkt toch lastiger dan gedacht. Als we binnen zijn gaan we – nu nog – gemoedelijk de roltrap op, naar de showroom op de eerste verdieping. Twee meisjes stoppen een vriendin in een gele vierkante mand waarin grote draagzakken liggen. „Deze is voor op uw hoofd!” wordt gevolgd door „succes!”, voordat ze hard wegrennen op zoek naar een eigen verstopplek.

Een goede verstopplek vinden blijkt nog moeilijk. In veel kasten staat bijvoorbeeld een stofzuiger of strijkplank, en soms blijkt de kast onhandig geplaatste planken te hebben. Diverse ruimtes in de showroom, waaronder die met de eettafels, vallen direct af. Onder een tafel word je natuurlijk meteen gezien.

„Hoe laat is het?” vraagt een in elkaar gevouwen meisje als het deurtje van een Säljan-kastenblok wordt opengetrokken. Ai, bezet.

De eerste zoekronde doet Elise zelf. Met een verhit hoofd loopt ze driftig door de showroom. „Amai, ik heb het nu al warm!” en „help eens mee zoeken!” roept ze naar haar vrienden. Na een half uur zoeken zijn er nog vijf mensen verstopt. Elise is in de war: zijn we nou al eerder op deze plek in de showroom geweest? „Ik vertrouw niets meer nu!”, roept ze, terwijl ze nog eens wat gordijnen induwt om te kijken of er tóch niet iemand achter schuilt.

Franne Jelske (25) heeft de slappe lach onder een kinderbedje. „Dit kan écht niet, het is véél te krap!” Samen met vriendin Marjelle (19) is Franne helemaal uit het Friese Poppenwier naar België afgereisd. „Via Facebook hoorden we van het verstoppertje spelen.” Marjelle vertelt, terwijl ze in een Pax/Hasvik-kast staat, dat ze er al vroeg waren: „Van tevoren hebben we een rondje gelopen om een goede verstopplek te zoeken.”

Gevonden!

In een linnenkast in een van de slaapkamers zit Jenny Stieglitz (25) met opgetrokken knieën onder een witte deken. „Ik las erover in De Morgen. Mijn kinderdroom was altijd om hier ’s nachts een lock-in te doen. Dit is een mooi alternatief. Waarschijnlijk zit ik daarom in het donkerste gedeelte van de kast.”

Bij het openduwen van een andere grote, witte Pax-kast klemt de deur een beetje. Wordt ‘ie nou dichtgehouden? Het is de Antwerpse Dries (28). Thuis heeft hij ook zo’n kast, zegt hij. „Ik dacht: veel ruimte.”

In een schuiflade van een bed ligt Josiane (26) uit het Belgische Mirksen, die zich met hulp van een winkelmedewerker in de lade heeft weten te verstoppen.

Ze ligt er al bijna drie kwartier, de lade staat op een kiertje, maar toch komt niemand op het idee om erin te kijken. Eén jongen die op dat moment het zoekteam leidt doet een halfslachtige poging tot opentrekken van de la, maar loopt verder als blijkt dat de la ‘klemt’.

Bij afloop van één van de zoekrondes loopt een groepje deelnemers op het bed af. Ze zien de kier. Eén meisje zegt grappend: „kom er maar uit hoor!”, totdat ze ziet dat er ook echt iemand in ligt. Ze schrikt en roept heel hard: „Oh, maar daar ligt écht iemand!” Gevonden.

    • Judith Laanen