Gazabetogingen Brussel en Parijs eindigen met rellen

Pro-Palestijnse demonstranten gooiden met stenen naar ME’ers in Parijs; de ME zette traangas in. Foto: Reuters / Philippe Wojazer
Pro-Palestijnse demonstranten gooiden met stenen naar ME’ers in Parijs; de ME zette traangas in. Foto: Reuters / Philippe Wojazer

Betoging in Brussel en Parijs tegen de militaire acties van het Israëlische leger in Gaza zijn uitgelopen op geweld. In Parijs zijn zeker 33 betogers opgepakt.

In Brussel werden vlaggen in brand gestoken en autoruiten ingeslagen, meldt de Vlaamse publieke omroep VRT.  Op de betoging, waarvoor geen toestemming was gegeven door het stadsbestuur, kwamen zo’n vijfduizend mensen af. De demonstratie verliep aanvankelijk zonder incidenten.

Aan het eind werden volgens de VRT leuzen geroepen als ‘Dood aan de joden’. De rellende jongeren liepen over auto’s heen en sloegen etalageruiten in. Enkele agenten raakten lichtgewond; er zijn geen berichten over arrestaties.

In Parijs 33 relschoppers opgepakt

Ook in Parijs was er aan het begin van de avond een confrontatie tussen de politie en betogers, meldt persbureau AP. Jongeren gooiden onder meer met stenen naar ME’ers, die onder meer traangas inzetten. De gevechten gingen urenlang door. 

Zeker 33 relschoppers werden gearresteerd; volgens de Franse autoriteiten zal dat aantal waarschijnlijk oplopen. De demonstratie was verboden door de Franse autoriteiten, nadat bij een protest op 13 juli twee synagoges werden aangevallen.