The Iron Lady

(Phyllida Lloyd, 2011). Deze degelijke filmbiografie van Margaret Thatcher, een van de meest gehate en bewonderde politici van de 20ste eeuw, is vooral het portret van een geïsoleerde vrouw. Gevangen in interieurs: de schuilkelder uit haar jeugd, de antichambres van de wereldpolitiek of het benauwde keukentje van haar Londense huis.

Regisseur Lloyd (Mamma Mia!) laat de oude, dementerende Thatcher in gedachten dwalen door de belangrijke momenten in haar leven en zo’n beetje alles komt voorbij: van het land verlammende vakbondsstakingen tot keiharde bezuinigingen.

Veel critici verweten de film een gebrek aan visie op Thatcher. Toch is er natuurlijk wel een belangrijke reden om The Iron Lady te gaan zien en dat is Meryl Streep, die haar kunst met accenten en imitaties hier tot grote hoogten laat stijgen. Streep ís Margaret Thatcher.

Ned. 2, 20.15-22.00u.