Ebola heerste al veel langer in West-Afrika

Het ebolavirus heeft al in 2006 mensen besmet in West-Afrika. Dat blijkt uit de analyse van oude bloedmonsters van een ziekenhuis in Sierra Leone door het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger onder leiding van Randal Schoepp. Tot nu werd gedacht dat Ebola tot dit jaar alleen voorkwam in Centraal-Afrika. Bijna 9 procent van de onderzochte bloedmonsters bevatte antilichamen tegen ebola, een bewijs dat mensen met dit gevreesde virus in aanraking moeten zijn geweest. De onderzoekers doen verslag in het julinummer van Emerging Infectious Diseases. Schoepp testte de oude bloedmonsters van 253 patiënten. De monsters waren tussen oktober 2006 en oktober 2008 afgenomen bij doodzieke patiënten, van wie vermoed werd dat zij lassakoorts hadden, een virus dat net als ebola hoge koorts en bloedingen geeft. Ebola sprong eruit met 19 positieve monsters.

    • NRC