Diamond Castle

Georgina Verbaan

De oogst is vijf nagelknippertjes. Ik wist wel dat ik ze nog ergens had. Er moeten er meer zijn, want ik heb alleen het badkamerkastje nog maar uitgemest. Ik geef de fruitschaal goede kans. Daar ligt namelijk geen fruit in – dat ligt ernaast – maar wel post, sleutels waarvan ik niet weet waar ze van zijn, AH-mini’s, kleingeld en andere frutsels zoals verzekeringspapieren en wimperkrullers. Voordat ik wanlustig en vol zelfmedelijden met een glas wijn naar de puinhopen ging zitten kijken was ik rond half negen ’s ochtends vol frisse moed begonnen aan wat mentaal een monsterlijke hobbel bleek: mijn huis organiseren. En dan niet optisch maar structureel. Als je beneden in mijn trappenhuis over de post heen bent geklommen, word je begroet door een trap bekleed met kattenhaar. De katten komen er nooit, toch ligt er haar. Wonderlijk. Het trappenhuis valt dus nog mee. Ik heb geen tijd om op te ruimen. Ja, soms wel, maar dan ga ik iets leuks doen, zoals belastingaangifte. Of ik blijf in de woonkamer zitten. Die houd ik enigszins bij en daarin zou ik in het hypothetische geval dat er iemand bij mij op bezoek zou willen komen mensen kunnen ontvangen, mits ze niet te lang blijven. Want God verhoede dat ze moeten plassen. Dan moeten ze naar boven, naar de enige wc, in de badkamer. Om die te bereiken moeten ze door de gang, waar half uitgepakte weekendtassen en kleding kotsende koffers staan. Ze zouden er dingen kapotmaken met hun schoenen als ze de badkamer probeerden te bereiken. Ik weet waar je wel en niet op kan staan, weet precies waar alles ligt. De meeste mensen bewaren het gros van hun spullen tegen de muur aangeplakt, in een kast bijvoorbeeld, maar je benut pas echt je vierkante meters als je het vloeroppervlak dicht smeert. Met meerdere lagen. Natuurlijk fantaseer ik er weleens over alles integraal het raam uit een container in te kieperen of gewoon te emigreren, maar je doet het niet. Omdat zoiets organisatie vergt, en je er mensen voor moet bellen. Schoonmaken is zo gebeurd. Dan prop ik alles in en op kasten, stofzuigen, dweilen, overal een doekje over en het is Diamond Castle. Maar in de basis is de organisatie gewoon verrot. Want één onverwacht hard geluid, van mijn dove kat bijvoorbeeld, en alles dondert uit de kasten. Dus liever stort ik mij op internet op grote levensvragen, zoals: krijg je aften van whitening tandpasta? Of: hebben katten ritmegevoel?

    • Georgina Verbaan