De vliegramp, economische impact en (een beetje) ander nieuws

Foto AFP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

Het nieuws dat al het andere nieuws overschaduwde: de vliegramp met MH17. 298 doden. Opnieuw een probleem voor Malaysia Airlines. De crisis in Oekraïne opgelaaid. Waarom vliegt de ene maatschappij eigenlijk wel, en de andere niet over Oekraïne? En betekent dit een naderend faillissement voor Malaysia Airlines? De koersen wereldwijd daalden in ieder geval.

Nieuws vandaag op NRC Q: Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat op eigen initiatief cijfers publiceren over actuele maatschappelijk debatten. Ook wil het CBS de eigen informatie beter duiden om te voorkomen dat de cijfers worden verdraaid. “Wij moeten ervoor zorgen dat het niet zo ontzettend gemakkelijk meer is om te liegen met onze cijfers”, zegt CBS-directeur Tjark Tjin-A-Tsoi.

En verder?

1. Citigroup trof een miljardenschikking met het Amerikaanse ministerie van justitie: 7 miljard dollar. In essentie heeft Citi volgens Justitie de financiële crisis van 2008 en alles wat daarop volgde mede op haar geweten. Heeft Citigroup zijn lesje geleerd?

2. Het vijftien jaar oude gratis dagblad Spits houdt op te bestaan en gaat op in Metro - het enige gratis dagblad dat overblijft.Een overzicht: vijftien jaar Spits en Metro.

3. “Een trieste dag voor iedereen met een rood-wit hart”, noemden de nostalgici het einde van Euro Shopper. En? Missen we het goedkope merk al?

4. Unilever slankt af. Het Brits-Nederlandse levensmiddelenbedrijf verkocht deze week zijn dieetlijn Slim Fast. Dat is onderdeel van de strategie: de kernactiviteiten worden langzaamaan verlegd van voedsel naar verzorgingsproducten. Weg met Bertolli en de Bifi-worstjes dus.

5. Het lijkt een grap, maar nee. BitTorrent, het bedrijf van software waarmee internetgebruikers illegaal films, muziek en series downloaden, gaat geld vragen. De betaalmuur is in.

6. Ooit werd Listerine verkocht als vloerreiniger en medicijn tegen gonorroe. Nu spoelen we er onze mond mee. Allemaal dankzij slimme marketing.

7. Weer positieve cijfers van makelaarsvereniging NVM. Sinds het begin van de crisis werden niet eerder zoveel woningen verkocht als de laatste drie maanden, en de huizenprijzen stegen. Tijd voor feest? Niet overal.

8. Ook de werkloosheid daalde. Goed nieuws dus, maar makkelijk is het nog niet: in Lelystad en Emmen blijft het knokken voor een baan. Ga liever naar Utrecht.

9. Ooit aartsvijanden, binnenkort vrienden: Apple en IBM gaan samenwerken. IBM gaat meer dan honderd zakelijke apps maken voor het Apple-besturingssysteem. Apple wil meer zakelijke klanten bereiken.

10. Het was zo verleidelijk: 28 miljoen dollar. Voor een intern rapport, een plattegrond van een fabriek, en nog wat pdf’jes. Nu moet Walter Liew, een Vietnamese Amerikaan, vijftien jaar de cel in. Schuldig bevonden aan bedrijfsspionage. Vijf opvallende gevallen van bedrijfsspionage.

11. “Toen wij als motto voor 2009 ‘Tegen de wind in’ kozen, hadden wij niet vermoed dat dat zo’n understatement zou worden.” De meeste jaarverslagen brengen slecht nieuws opgewekt. Niet die van winkelbedrijf Sligro. Topman Koen Slippens van Sligro Food Group is vooral heel eerlijk. Te eerlijk?

12. Microsoft schrapt 18.000 banen - meer dan ooit. Vandaag op NRC Q: Microsoft zit in de meest onrustige fase sinds de oprichting, bijna veertig jaar geleden.

    • Anouk van Kampen