Boko Haram valt dorp Nigeria aan - meer dan honderd doden

De foto laat een billboard zien met een advertentie voor de Future Prowess Islamic Foundation School in Maiduguri. De school, die westerse en islamitische curricula combineert, verzorgt onderwijs aan kinderen die hun ouders verloren in geweld van Bolo Haram. Foto: AFP / Aminu Abubakar
De foto laat een billboard zien met een advertentie voor de Future Prowess Islamic Foundation School in Maiduguri. De school, die westerse en islamitische curricula combineert, verzorgt onderwijs aan kinderen die hun ouders verloren in geweld van Bolo Haram. Foto: AFP / Aminu Abubakar

Extremisten van de islamitische terreurbeweging Boko Haram hebben in een dorp in Nigeria meer dan honderd mensen om het leven gebracht. Na afloop werd het dorp platgebrand.

Het gaat om Damboa, een dorp in het noordoosten van Nigeria, op zo’n 85 kilometer van de lokale hoofdstad Maiduguri. Er zijn zeker honderd doden, maar dat aantal zou nog veel hoger kunnen liggen, meldt een mensenrechtenadvocaat aan persbureau AP.

Overlevenden zeiden dat bij de aanval raketgranaten werden ingezet en zelfgemaakte bommen in huizen werden gegooid. Mensen die uit hun huizen probeerden te ontsnappen werden doodgeschoten. Later op de dag, toen de eerste slachtoffers werden begraven, keerden de Boko Haram-strijders terug en werden nog meer mensen gedood.

Geen bescherming van het leger

De bewoners kregen geen bescherming van het Nigeriaanse leger. Burgers konden zich slechts met knuppels en zelfgemaakte geweren verdedigen. AP meldt dat de bewoners van negen andere dorpen in het gebied bedreigende brieven van Boko Haram ontvingen en op de vlucht zijn geslagen.

De aanvallen van Boko Haram worden intenser, blijkt uit een deze week gepubliceerd rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. In de eerste helft van 2014 zijn minstens 2053 burgers gedood in de strijd van Boko Haram; in de vier jaar ervoor kwamen 3600 mensen om.