Bijna iedereen kent wel iemand

Van de298 inzittenden van vlucht MH17 hadden er zeker 189 de Nederlandse nationaliteit: vakantiegangers, deskundigen op weg naar een aidsconferentie, studenten, schoolkinderen.

Gisteren hingen de vlaggen halfstok in Nederland, zoals hier op het gebouwencomplex New Babylon in Den Haag.
Gisteren hingen de vlaggen halfstok in Nederland, zoals hier op het gebouwencomplex New Babylon in Den Haag. Foto Freek van den Bergh / Novum

De directeur van het Amsterdam Institute for Global Health and Development en voormalig voorzitter van de International Aids Society. Gold als een van ’s werelds meest vooraanstaande aidsonderzoekers.

De woordvoerder van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een echtpaar uit Eindhoven, samen met vrienden uit Maastricht op weg naar Indonesië voor een fietsvakantie.

Een medewerker van en lobbyist voor het Aids Fonds en Stop Aids Now!. Was eerder stagair bij toenmalig Kamerlid Lousewies van der Laan (D66). Was evenals veel andere passagiers op weg naar Melbourne, waar zondag de 20ste Internationale Aids Conferentie begint.

Een echtpaar uit Rotterdam, runde samen de populaire restaurants Asian Glories en Dim Daily. Het paar ging met de moeder van háár op vakantie in Maleisië.

De drummer van de Volendamse band Vast Countenance, samen met de eigenaresse van een bloemenwinkel. Hij zette vlak voor vertrek een foto van het vliegtuig op Facebook met de grap: ‘Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d’r uit.’

Een jonge vrouw die scheikunde studeerde in de VS, samen met haar vriend die Nederlands doceerde in Amsterdam. Hij zat tot vorig jaar nog in de redactie van het satirische studentenblad Propria Cures. Zij gingen met vakantie naar Indonesië.

Een 54-jarige vrouw uit Australië, op de terugweg van een vakantie in Europa met haar man. Zij doceerde literatuur aan het Toorak College in Victoria.

Een gezin met een zoon van 10, samen met een gezin met twee dochters van 10 en 7, allebei uit Rosmalen, op weg naar een vakantie op Bali. Een derde gezin uit Rosmalen was onderweg naar Schiphol voor een latere vlucht, om gezamenlijk de vakantie door te brengen.

Een vrouw uit Karanganyar, Indonesië, die na lange tijd terugging naar haar geboorteland om daar haar enige kind weer te ontmoeten. Zij werkte de afgelopen 3,5 jaar in Den Haag.

Een gezin uit Indonesië, met twee kinderen van 3 en 5 jaar oud. De vrouw woonde 7 jaar in Nederland en werkte bij een farmaceutisch bedrijf. Het gezin wilde in in Indonesië het graf bezoeken van haar moeder, die vorig jaar is overleden.

Een advocaat uit Hilversum, op weg naar zijn vakantieadres in Indonesië met zijn vrouw en hun drie kinderen. Alle vijf waren ze actief bij voetbalvereniging Olympia ‘25, waar hij trainer was.

Een studente geneeskunde uit Utrecht, op weg naar een co-schap oogheelkunde.

Een 56-jarige vrouw uit Eindhoven, oorspronkelijk uit Wonosobo, Java. Ze woonde al 17 jaar in Nederland. Ze was op weg naar Indonesië om het suikerfeest te vieren met haar bejaarde moeder. Haar zus zou haar ophalen van de luchthaven in Jakarta. Ze had één dochter en twee kleinkinderen. Ze werkte in een toko in Woensel.

Een Eerste Kamerlid, tevens hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Tilburgse universiteit. Raakte als gerespecteerd senator met afwijkende standpunten geregeld in een minderheidspositie binnen de eigen gelederen.

Een 12-jarige jongen uit Zutphen, samen met zijn moeder en haar vriend onderweg naar Bali. De jongen had net zijn laatste schooldag op de lagere school gehad. In de afscheidsmusical speelde hij de keizer van China.

Een gezin met vier kinderen uit Neerkant, Brabant. De jongste zat nog op de basisschool.

Twee Britse fans van Newcastle United. Zij reisden naar Nieuw-Zeeland om daar hun voetbalclub te zien spelen.

Een adjunct-directeur van een basisschool uit Woensel. Was onderweg naar haar vakantieadres op Bali.

Een Maleisische purser die op het laatste moment een andere vlucht tegen deze vlucht ruilde. Zijn vrouw, stewardess, moest een paar maanden geleden vliegen op de verongelukte vlucht MH370. Zij ruilde deze vlucht juist op het allerlaatste moment tegen een andere vlucht.