Veel topbestuurders publieke sector verdienen nog boven norm

Veel topbestuurders in de zorg, het onderwijs en bij de woningcorporaties verdienen nog altijd fors meer dan de huidige ‘balkenendenorm’ van 230 duizend euro. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van een onderzoek naar de beloning in de jaarverslagen van 119 (semi)publieke bedrijven en instellingen.

DNB-directeur Klaas Knot is met een brutosalaris van ruim 420 duizend euro de best verdienende bestuurder in de semipublieke sector.
DNB-directeur Klaas Knot is met een brutosalaris van ruim 420 duizend euro de best verdienende bestuurder in de semipublieke sector. Foto ANP / Remko de Waal

Veel topbestuurders in de zorg, het onderwijs en bij de woningcorporaties verdienen nog altijd fors meer dan de huidige ‘balkenendenorm’ van 230 duizend euro. Dat meldt de Volkskrant vandaag op basis van een onderzoek naar de beloning in de jaarverslagen van 119 (semi)publieke bedrijven en instellingen.

Vanaf 2015 mogen bestuurders van onder meer woningbouwcorporaties, ziekenhuizen en publieke omroepen niet méér verdienen dan een minister. Nu mogen hun topinkomens maximaal 130 procent van een ministerssalaris bedragen. Dat wordt teruggebracht tot 100 procent. Daarmee wordt het maximuminkomen beperkt van ruim 230.000 tot 169.425 euro.

Vooral bij de toezichthouders de Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) liggen de beloningen nog ver boven de huidige norm. Acht van de tien bestuurders in de top tien van het Volkskrant-onderzoek werken bij DNB en de AFM. Ook in de zorgsector wordt nog te veel betaald: bij twintig van de 25 onderzochte instellingen lag het inkomen boven de norm.

De top 3 van topinkomens:

  1. DNB-directeur Klaas Knot is met een brutosalaris van ruim 420 duizend euro de best verdienende bestuurder in de semipublieke sector.
  2. Bestuursvoorzitter Paul Riemens van de Luchtverkeersleiding Nederland  met een salaris van 362 duizend euro.
  3. Bestuursvoorzitter Nico Nieman van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard met een salaris van 327 duizend euro.

Bekijk een langere lijst op de site van De Volkskrant.

Het kabinet wil de salarissen van topbestuurders in de (semi-)publieke sector naar een „maatschappelijk meer aanvaardbaar, evenwichtiger en verantwoord niveau brengen”.

Moeten deze grootverdieners straks gelijk inleveren? Nee, voor grootverdieners die al meer dan een ministerssalaris krijgen, is een overgangstermijn van zeven jaar voorzien. Ministers hoeven niet in te leveren: hun beloning overschrijdt straks de nieuwe, veel lagere norm met 25 procent.