Analoog typen, wel zo veilig

Hoe bewaarden ze in de Koude Oorlog een geheim? In Duitsland weten ze het: ze gebruikten typmachines.Die kun je niet hacken.

„Het is geen grap”, moest voorzitter Patrick Sensburg van de Duitse onderzoekscommissie die het afluisteren door de NSA onderzoekt er extra bijzeggen. Even daarvoor vertelde hij in een ochtendprogramma op de Duitse tv dat zijn commissie overweegt om voor gevoelige documenten typemachines te gebruiken. „De niet-elektronische variant”, verduidelijkte hij ook nog.

Duitsers hebben alle reden om zich beter te willen wapenen tegen spionage. Merkel is afgeluisterd. Uit Snowdens trukendoos kwamen onlangs documenten waaruit bleek dat 20 miljoen gesprekken en 10 miljoen databestanden worden onderschept. Per dag. En dan zijn er de afgelopen weken ook nog twee spionnen gepakt, van binnen de Duitse geheime dienst.

Heel Koude Oorlog, al dat spioneren. Dus hoe ging dat ook alweer in die Koude Oorlog, vroeg Sensburg zich waarschijnlijk af. Hoe hielden we toen de spionnen buiten de deur? Opeens wist hij het. Typmachines! Waar niks wordt opgeslagen, kan ook niks worden doorgestuurd. De Russen gingen vorig jaar al over op analoog typen.

Slim hoor. Goed voor de werkgelegenheid ook. Inktlintfabrieken die weer kunnen gaan draaien, de tipp-exproductie moet omhoog. Typistes, koeriers en postbeambtes zijn weer nodig. Er moet meer gekopieerd worden en extra ruimte voor archiefkasten komen.

De typemachine is nog maar een plan, andere maatregelen zijn al genomen. Nu al wordt minder via de smartphone besproken, belangrijke mensen spreken af in een park. Bij commissies waar geheime zaken langskomen draaien ze tegenwoordig klassieke muziek als ‘ruis’ tegen afluisteren.

Het idee van die typemachine lijkt ridicuul, niet van deze tijd. Maar getuigt juist van realiteitszin: elk apparaat met internet of een usb-ingang kan nou eenmaal worden gehackt. In Nederland zijn we net zo archaïsch als het op stemmen aankomt. Het rode potlood is traag, maar niet te hacken.

Helemaal stoppen met smartphones en internet lost een hoop first world problems op. Zorgen over privacy en data-opslag: niet meer nodig. Werkloosheid: daalt enorm. Concentratieproblemen: voorbij! Jammer dat internet zo handig is. (En typen best moeilijk)

    • Laura Wismans