‘Als Romein ben ik helemaal in mijn element’

Kevin Mast (20) volgt een opleiding tot maatschappelijk medewerker in de zorg. In de zomer werkt hij als ‘archeotolk’ in historisch themapark Archeon in Alphen aan den Rijn.

Kevin: „Als mensen horen wat mij allemaal boeit, zijn ze vaak verbaasd dat ik pas twintig ben.” Foto David Galjaard

Hij solliciteerde overal

Kevin: „Op mijn zeventiende was ik op zoek naar een baan. Na het vmbo-t ging ik naar de havo, maar dat mislukte. Daarna ben ik een studie sociaal-pedagogisch werk gaan doen, maar ook dat heb ik niet afgemaakt. Ik heb overal gesolliciteerd: Albert Heijn, Kruidvat. Uiteindelijk kon ik terecht als archeotolk bij historisch themapark Archeon. De directie kijkt welke tijd het beste bij je past. Dat werd de Romeinse tijd. Heel af en toe werk ik in de Middeleeuwen, bijvoorbeeld als er een riddertoernooi is, dan ben ik schildknecht en help ik de paarden zadelen.

„Op de middelbare school was ik niet zo’n lief jongetje, zodanig dat ik niet meer welkom was bij de geschiedenisles. Toen ik tijdens een rondleiding eens mijn voormalige geschiedenislerares tegenkwam, was die blij verrast mij in een historisch themapark aan te treffen.

„In de zomermaanden werk ik fulltime in het Archeon. Je moet 100 procent gaan voor dit werk. Voordat je eraan begint, krijg je een training, want voor de bezoekers ben jij de expert van de Romeinse tijd. Je moet weten wat ze aten, in welke goden ze geloofden, hoe ze feestten. Als er een gymnasiumklas komt, voorspel ik hen de toekomst in het Latijn. Geleerd uit de trainingsreader. Andere klassen neem ik mee naar het Triclinium, de feestzaal voor de rijken. Dan vertel ik over de prostituees die daar kwamen en heb ik meteen hun aandacht. Ik was nooit een toneelspeler, maar ik heb daar wel leren entertainen. Dit werk geeft me rust: je bent educatief bezig, wint het vertrouwen van kinderen, dat geeft veel voldoening. Je moet voortdurend schakelen, van een lagereschoolklas uit de Bijlmer naar een gymnasiumklas uit het Gooi. Wat ik grappig vind, is dat ik zeker één keer per week word herkend als Romein. Op een open dag, bij de bushalte, in de supermarkt.”

Zijn hart ligt bij de zorg

„De verleiding is groot om bij Archeon te blijven als ik over anderhalf jaar mijn diploma maatschappelijke zorg heb en nog geen werk heb gevonden. Er is het hele jaar genoeg te doen: herstelwerkzaamheden, horeca, schoolreisjes, bedrijfsuitjes. Bovendien zijn mijn collega’s erg belangrijk, ze zijn een soort familie van me geworden. We gaan samen uit, zien elkaar ook privé. Ik heb veel van hen geleerd. Ik heb veel bijbanen gehad, maar dat heb ik nog nooit meegemaakt.

„Maar ik moet verstandig zijn en toch in de zorg blijven werken. Dan kan ik ergens op terugvallen, in de zorg is nu eenmaal meer werk dan in themaparken. En mijn hart ligt ook bij de zorg. De psychiatrie en de verslavingszorg trekken me erg. In minder dan een jaar begeleid je iemand die binnenkwam met zelfmoordplannen naar een stabiel bestaan met partner en toekomstplannen. Dat vind ik heel mooi. Maar je moet er wel tegen kunnen dat mensen plotseling met een mes voor je staan. Op mijn werk blijf ik dan wel rustig, maar thuis moet ik dat even goed van me af praten. Je moet stressbestendig en flexibel zijn. Je moet ertegen kunnen dat je avonddienst uren uitloopt omdat iemand een psychose krijgt of naar het ziekenhuis moet.”

Backpacken in de wijngaarden

„Sinds een jaar of twee woon ik weer bij mijn moeder. Ik ben op mijn zeventiende het huis uitgegaan. Gevlucht, mag ik wel zeggen. Ik was een verschrikkelijke puber. Veel foute vrienden, drugs, beïnvloedbaar. Maar nu gaat het perfect, al heb ik heel andere interesses dan de rest van het gezin. Ik betaal kostgeld, help mee in het huishouden, kook af en toe. Als ik mijn jongere broer en zus nu zie puberen, zie ik mezelf in de herhaling. Daar moet ik wel om lachen.

„Mijn vakantie plan ik altijd buiten het hoogseizoen, want in de zomer heeft Archeon me nodig. Ik hoef niet zo nodig naar Lloret de Mar. Ik ben een wijnliefhebber, laat mij maar backpacken in een wijngebied in Frankrijk of Spanje. Ik heb zelf ook een moestuin en een kasje waarin ik bijzondere groenten kweek. Dat vind ik ook het leukste om te doen als Romein in Archeon: koken. In de open lucht een perencompote maken van de peren uit het park en met honing van de imker, dan ben ik helemaal in mijn element. Dat vind ik leuker dan soldaat zijn. Als mensen horen wat mij allemaal boeit, zijn ze vaak verbaasd dat ik pas twintig ben.

„Ik ben niet zo materialistisch ingesteld. Mijn beeld van de toekomst? Een knus appartement, een vriendin, misschien een kind, een hond, een autootje, dat is genoeg. Maar als ik ooit geld heb, wil ik een antroposofische zorgboerderij beginnen. Dat is mijn grote droom. Moestuin en een restaurantje erbij, ik zou daar veel van mijn passies kunnen combineren. De natuur geeft rust aan mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb altijd veel met de natuur en met tuinieren gehad. Ik ga bijvoorbeeld naar presentaties over natuurvriendelijke kweekmethoden, naar avonden voor ondernemers en naar mindset-trainingen, gewoon om me te ontwikkelen. Ik heb vrienden met dezelfde passie. We praten vaak over onze toekomstdroom. Nu de financiën en de uitvoering nog.”

    • Friederike de Raat