Aanval op checkpoint Egyptisch leger - ’21 doden’

De Egyptische buitenlandminister Sameh Shukri tijdens een persconferentie in Caïro. Foto: AP / Amr Nabil

21 soldaten van het Egyptische leger zijn vandaag omgekomen nadat gewapende mannen een militair checkpoint in het westen van het land aanvielen.

Dat meldt persbureau AFP op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten.

UPDATE 22.27: Het dodenaantal is naar bijgesteld van 15 naar 21 doden.

Deze aanval is een van de grootste in Egypte sinds de afzetting van de islamistische president Mohamed Morsi. Sindsdien botsen gewapende islamistische groepen geregeld met Egyptische veiligheidsdiensten, vooral in de Sinaï-woestijn dat grenst aan de Gazastrook. Of dat ook dit keer het geval is, of dat de aanval te maken heeft met het huidige conflict tussen Hamas en Israël, is nog onduidelijk.

Ook smokkelaars zijn actief rond de grenzen van Egypte. Het land voerde eerder al de grenscontroles op langs zijn poreuze grens met Libië om de toevoer van wapens en moslimextremisten tegen te gaan, schrijft AP. Militanten in de Sinaï maken gebruik van deze wapens, die volgens Egypte afkomstig zijn uit Libische depots.

    • Hans Klis