43 doden bij botsing in China

De uitgebrande autowrakken van het ongeluk in Hunan. Bij de botsing tussen een bus en een auto, die brandbare vloeistof vervoerde, zouden zeker 43 mensen omgekomen zijn. Foto EPA / Zeng Yong

Bij een botsing tussen een bus en een auto die brandbare vloeistof vervoerde zijn in het zuiden van China 43 mensen om het leven gekomen.

Het ongeluk in de Hunan provincie vond vanochtend in de vroege uren plaats toen de auto tegen de achterkant van de passagiersbus inreed, meldt het Chinese staatspersbureay Xinhua. Naast de dodelijke slachtoffers raakten nog zes mensen gewond, vier van hen kampen met ernstige brandwonden.

Het ongeluk vandaag is de meest recente in een lange reeks. Vorige week kwamen ook al elf mensen om, waaronder acht kinderen, toen een veel te volle minibus in dezelfde provincie in een waterreservoir terechtkwam. Volgens lokale media reed de bus over een smalle weg zonder vangrail.

Beijing wil strengere regels

De wegen in de landelijke gebieden van China worden slecht onderhouden, schrijft Reuters. Omdat veel kinderen slachtoffer worden bij deze ongevallen is verkeersveiligheid een beladen onderwerp in het land.

De BBC schrijft de vele ongelukken ook toe aan een tekort aan overheidsgelden. Hierdoor moesten de afgelopen jaren veel scholen sluiten, vooral op het platteland. Kinderen worden gedwongen om lange afstanden te rijden in overvolle busjes om les te krijgen. In 2011 kwamen achttien kinderen en twee volwassenen om toen hun voertuig inreed op een vrachtwagen. In het busje waren negen passagiersplekken beschikbaar, maar het vervoerde 64 mensen.

De Chinese regering heeft nieuwe wetgeving voorgesteld om busvervoer naar onderwijsinstellingen veiliger te maken. Zo moeten chauffeurs van veel te volle schoolbussen gestraft worden en worden de regels rond het aanbieden van vervoer strenger.

    • Hans Klis