Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Buitenlandse Zaken: 193 Nederlanders omgekomen bij vliegramp Oekraïne

Een lid van de Oekraïense veiligheidsdienst zoekt naar slachtoffers nabij de plek waar vlucht MH17 gisteren neerstortte.
Een lid van de Oekraïense veiligheidsdienst zoekt naar slachtoffers nabij de plek waar vlucht MH17 gisteren neerstortte. Foto Reuters/Maxim Zmeyev

Er zijn zeker 192 Nederlanders omgekomen bij de vliegtuigcrash die gisterenmiddag in Oekraïne plaatsvond. Dat meldt Malaysia Airlines. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er 193 Nederlandse slachtoffers.

Het verschil in aantal is volgens Buitenlandse Zaken waarschijnlijk ontstaan doordat sommige passagiers een dubbele nationaliteit hadden.

Eerder vandaag werd tijdens een persconferentie door de Maleisische minister van Transport nog gesproken van 173. Later stelde Malaysia Airlines dat aantal bij tot 189 Nederlanders. Maar ook toen was een aantal slachtoffers nog niet geïdentificeerd. Aan boord van vlucht MH17, van Amsterdam naar Kuala Lumpur, waren in totaal 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Naast de drie of vier extra Nederlanders slachtoffers is ook een Brit aan de lijst toegevoegd.

In een persbericht eerder vandaag stelde de Malaysia Airlines dat het vliegplan van MH17 was goedgekeurd door Eurocontrol, dat bepaalt waar vliegtuigen in het Europese luchtruim vliegen. De route over Oekraïne wordt volgens Malaysia Airlines “vaak gebruikt voor vluchten van Europa naar Azië”.

Het bericht benadrukte dat MH17 niet over als risicovol aangemerkt gebied is gegaan. Toch heeft Malaysia Airlines nu, net als een aantal andere maatschappijen, laten weten voorlopig niet over Oekraïens luchtruim te vliegen.

Wat we weten over de passagiers van MH17

Naast de Nederlanders waren er volgens Malaysia Airlines ook 44 Maleisische passagiers aan boord, 27 Australiërs, twaalf Indonesiërs, tien Britten, vier Duitsers, vier Belgen, drie mensen van de Filipijnen, één Canadees en één persoon uit Nieuw-Zeeland.

Malaysia Airlines probeert te regelen dat de nabestaanden van slachtoffers toegang krijgen tot de rampplek. Enkele honderden familieleden van Nederlandse slachtoffers worden opgevangen in een hotel op Schiphol. Gisteren werd bekend dat de luchtvaartmaatschappij een Boeing 747 naar Amsterdam laat komen die de familieleden naar Kiev kan vervoeren.

Op de plek waar het vliegtuig is neergestort hadden de lokale reddingsdiensten vanmiddag 121 lichamen geborgen. NOS-verslaggever Jeroen Wollaars is in Kiev en liet zien dat er bij de Nederlandse ambassade een bloemenzee is ontstaan:

Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Bloemenzee voor Nederlandse ambassade Kiev http://t.co/5hIdPYAfah

Malaysia Airlines is nog bezig de nabestaanden van de passagiers te informeren. Later wordt de passagierslijst vrijgegeven. Vanwege de vliegramp hingen vandaag alle vlaggen op Nederlandse overheidsgebouwen halfstok.

Een consulair ondersteuningsteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken is onderweg naar Kiev om de Nederlandse ambassade te versterken.

Eerste Kamerlid en aidsexpert onder Nederlandse slachtoffers

Onder de Nederlandse slechtoffers zijn Eerste Kamerlid Willem Witteveen en hoogleraar en gerenommeerd aidsexpert Joep Lange. Prof. dr. W.J. Witteveen (1952) was sinds 15 januari 2013 lid van de PvdA-fractie van de Eerste Kamer. Hij was al eerder lid van 8 juni 1999 tot 12 juni 2007.

Onder de 298 mensen die omkwamen bij de ramp zaten relatief veel mensen die onderweg waren naar een grote aids-conferentie in Melbourne, Australië. Het zou volgens diverse media om ongeveer honderd inzittenden gaan.

‘Mogelijk een van de ergste vliegrampen ‘

Het ongeluk met vlucht MH17 is mogelijk een van de ergste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Dat zei premier Rutte gisteravond in een korte verklaring bij aankomst op Schiphol.

“Het dramatische nieuws over de vlucht valt moeilijk te bevatten. Het gaat hier mogelijk om een van de ergste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Ik ben geschokt en in diepe rouw. Deze zomerse dag eindigt in alle opzichten gitzwart. Er is nog een boel onduidelijk. Ik zal mij bij het crisisteam in Den Haag voegen om mijn steentje bij te dragen om duidelijkheid te krijgen.”

Lees de laatste informatie die is vrijgekomen over het neergestorte toestel in ons liveblog.