Wie waren er aan boord van het ramptoestel?

De vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur duurt normaal gesproken tien uur en heeft een gevarieerde groep passagiers aan boord. „Die zijn in Amsterdam ingestapt of overgestapt. Het is een zeer internationaal gezelschap”, zegt Arthur van den Hudding, vicepresident van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Malaysia Airlines is een partnermaatschappij van KLM.

De vlucht naar Kuala Lumpur was in samenwerking met KLM. Er waren 154 Nederlanders aan boord, maakte een woordvoerder van KLM gisteravond bekend. Op de eerste beelden waren Nederlandse paspoorten tussen de resten van het vliegtuig te zien. Verder waren er 27 Australiërs aan boord van het vliegtuig, 23 Maleisiërs, 11 Indonesiërs, zes Britten, vier Duitsers, vier Belgen, drie inwoners van de Filippijnen en een Canadees. Alle vijftien crewleden kwamen uit Maleisië. Van 47 mensen is de nationaliteit nog onbekend. Kuala Lumpur is de poort naar populaire vakantiebestemmingen in Indonesië.

Om kwart over vijf kwam gistermiddag het nieuws van de vliegramp binnen bij de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. Op dat moment werd er een rampendraaiboek in werking gezet.

Het vliegtuig is waarschijnlijk neergeschoten, meldde de Amerikaanse vicepresident Joe Biden gisteravond op Twitter. Ook inlichtingendienst CIA zegt dat het toestel is neergeschoten. Het toestel had toestemming om boven Oekraïne te vliegen. Er vliegen vaker toestellen boven oorlogsgebied. Er is een afdeling binnen KLM die de afweging maakt of het veilig is om boven betwiste gebieden te vliegen. De KLM neemt die beslissingen op basis van informatie van ambassades.

Na de crash werd het luchtruim boven Donetsk in het oosten van Oekraïne meteen gesloten. Vlak achter het rampvliegtuig van Malaysia Airlines vloog een KLM-toestel richting New Delhi. Dat werd omgeleid. Andere vluchten in dezelfde richting moeten nu omvliegen via de noord- of zuidkant van het afgesloten luchtruim boven het oosten van Oekraïne.

Nabestaanden konden zich gisteravond melden op Schiphol. Zij werden geïnformeerd over het lot van de slachtoffers op basis van de passagierslijst bij de incheckbalies. Daar is digitaal geteld welke van de mensen die een ticket hadden gekocht ook daadwerkelijk aan boord zijn gegaan.