Wat zijn aandelen met de naam Endstra nog waard?

Erven Endstra willen meer geld zien voor aandelen dan voormalig vastgoedpartner ervoor over heeft en beschuldigen hem van verduistering.

Bij leven wist vastgoedbaron en onderwereldbankier Willem Endstra de rechtszaal zorgvuldig te vermijden. Maar gisteren – ruim tien jaar na zijn gewelddadige dood – waszijn geest nadrukkelijk aanwezig in het Amsterdamse gerechtshof.

Het betrof een zaak bij de ondernemingskamer van het hof, aangespannen door de vijf erfgenamen van Endstra en vereffenaar Toni van Hees, die eerder dit jaar door de rechtbank is aangewezen om de complexe erfenis af te wikkelen. Het belangrijkste bezit van de erfgenamen is een aandelenbelang van 50 procent in de Museum Vastgoed Groep. De andere helft is in handen van Klaas Hummel, bestuurder van het vastgoedbedrijf en voormalig zakenpartner van Endstra. Van Hees wil dat Hummel het belang van de erven overneemt tegen een reële prijs. Het bedrijf heeft een eigen vermogen van 27 miljoen euro maar Hummel wil maar 18 miljoen betalen.

De zitting draaide vooral om Hummel. De erfgenamen willen, kort gezegd, dat de ondernemingskamer hem schorst als bestuurder van de vennootschap, en een externe bestuurder benoemt om onderzoek te doen naar de gang van zaken bij de Museum Vastgoed Groep. Het bedrijf beheert een omvangrijke vastgoedportefeuille en heeft een geschat eigen vermogen van 27 miljoen euro.

Het argument van de erfgenamen was even opmerkelijk als explosief. Het vermoeden bestaat dat hij als bestuurder van de Museum Vastgoed Groep het amusementsbedrijf Go Planet voor een veel te lage prijs heeft verkocht aan een bedrijf van zijn ex-echtgenoot. Daardoor zouden erfgenamen van Endstra een bedrag van 3,5 miljoen euro zijn misgelopen. Daarnaast zou Hummel onzakelijke transacties hebben gedaan met bedrijven waar hij zelf bij betrokken is. Het derde verwijt is dat hij zichzelf een te hoge managementvergoeding liet uitbetalen (34.000 euro per maand) en exorbitant hoge onkosten declareerde waarvoor hij zich niet hoefde te verantwoorden.

Klaas Hummel, aanwezig bij de zitting, bestrijdt dit allemaal. Volgens hem leed Go Planet verlies en heeft hij het vastgoed en de exploitatie voor een reële prijs verkocht. Dat zijn ex het bedrijf voor veel meer geld heeft kunnen doorverkopen – daar kan Hummel niks aan doen. „De nieuwe eigenaren zijn uiteindelijk failliet gegaan”, vertelde hij de rechters. „Op grond daarvan stel ik dat de verkoopprijs die ik bedongen heb voor de Museum Vastgoed Groep marktconform was.” Hummels advocaat kwalificeerde het strafrechtelijke onderzoek naar Go Planet als „een canard”.

Wat iedereen vergeet, vertelde Hummel, is de ‘Endstra-discount’: niemand wil zaken doen met een vennootschap waaraan de naam Endstra verbonden is, ook niet nu hij dood is.

Verklaart dat ook waarom u 18 miljoen wilt betalen voor een bedrijf dat 27 miljoen waard is, wilde de rechtbank weten. Hummel: „Ja. Als Nederlandse banken de naam Endstra horen, haken ze af.”

Hij wilde maar zeggen: er rust een smet op bezittingen van Endstra en dat maakt ze minder waard.

Ook de andere verwijten snijden volgens Hummel en zijn advocaat Cees de Tombe geen hout. Volgens de advocaat moet de ondernemingskamer geen sanctie opleggen aan Hummel, maar aan vereffenaar Toni van Hees. Sinds zijn benoeming in maart van dit jaar heeft hij als vertegenwoordiger van de erven Endstra een aantal beslissingen geblokkeerd waardoor de Museum Vastgoed Groep het beleid niet goed kan uitvoeren.

De reden?

Toni van Hees treedt namens de erfgenamen op, maar ook namens het OM en de Belastingdienst. De fiscus wil zo veel mogelijk successierechten ontvangen en het OM wil het criminele deel van de erfenis van Willem Endstra afromen. Volgens De Tombe gaat het om ruim 70 miljoen euro. Waar dat bedrag precies op is gebaseerd, vertelde De Tombe niet. Vertegenwoordigers van de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie wilden het bedrag na afloop van de zitting niet bevestigen of ontkennen. Van Hees’ advocaten spraken tegen dat hun cliënt de ‘buikspreekpop’ is van Belastingdienst en OM.

    • Jan Meeus