Wat zeggen Oekraïne en Rusland over de crash?

President Petro Porosjenko van Oekraïne sloot gisteravond niet uit dat het passagiersvliegtuig was neergeschoten. Later sprak hij explicieter over een „terreurdaad”. De Oekraïense president wees geen schuldige aan, maar aangenomen mag worden dat hij de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne bedoelde.

De Oekraïense Nationale Veiligheids- en Verdedigingsraad en het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev waren stelliger en verklaarden dat de Boeing zou zijn neergehaald door een raketsysteem-BOEK dat tot tien kilometer hoogte reikt. In Moskou reageerden anonieme bronnen bij de regering dat er twee landen zijn die beschikken over BOEK-raketten: Rusland en Oekraïne.

De Oekraïense defensiespecialist Dmitri Timtsjoek, die nauwe banden heeft met de leiding van de krijgsmacht in Kiev, liet gisteravond weten dat bronnen een raketinstallatie van het type Boek zouden hebben gezien in de buurt van Snezjnoje, iets ten oosten van Thorez waar het vliegtuig is neergekomen.

In Moskou uitte Dmitri Medvedev zijn medeleven. President Vladimir Poetin, die gisteren telefonisch contact had met de Amerikaanse president Obama, condoleerde de regering van Maleisië. Russische media benadrukten dat niet vaststond dat de „catastrofe” een oorlogsdaad was.

Het semi-officiële Russische persbureau Ria Novosti meldde in de loop van de avond wel dat er een gevechtsvliegtuig Soechoi-25 van de Oekraïense luchtmacht in de buurt van de Boeing 777 zou zijn gesignaleerd. Ria Novosti baseerde zich hierbij op informatie van de separatistische Volksrepubliek Loegansk, een van de twee afgescheiden staatjes.

Volgens het persbureau zouden ooggetuigen hebben gezien dat het verkeersvliegtuig in tweeën brak en neerstortte.

Een leider van de Volksrepubliek Donetsk verklaarde later dat de rebellen de zwarte doos, die intussen zou zijn gevonden, alleen ter beschikking zouden stellen voor onderzoek door de autoriteiten in Moskou en niet aan de regering in Kiev zouden overhandigen.

Eerder werd in Donetsk ontkend dat de militaire leider van de afgescheiden Volksrepubliek Donetsk, de uit Moskou afkomstige commandant Igor Strelkov, zelf een tweet had verspreid waarin hij claimde dat de rebellen een Oekraïens vrachtvliegtuig Antonov-26 zouden hebben neergehaald.

Deze tweet uit zijn naam was om 17.50 Moskouse tijd (16.50 uur Oekraïense en 15.50 uur Nederlandse tijd) op Twitter gezet, en maakte gewag van een locatie in de buurt van een kolenmijn. Niet ver daarvan stortte de Boeing 777 neer.

De vaak scandaleuze Russische tv-zender Life News, die loyaal is aan het Kremlin, nam deze tweet uit naam van Strelkov drie kwartier later over. Dat er een passagiersvliegtuig was neergestort, was toen nog niet bekend.